nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Káros, de nem nyelvileg
Tolunk egy blázt?

Dohányozni káros, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne változatosan leírni a dohányzás szertartásához kapcsolódó jelenségeket. Ezekből válogattunk összeállításunkban.

nyest.hu | 2012. május 31.
|  

A dohányzás kétségtelenül káros és rossz szokás, mégis megvan a maga – ha úgy tetszik – nyelvi előnye. A dohányzók ugyanis nemcsak szívják azt a káros anyagot, hanem közben beszélgetnek is. Sokan talán nem is azért bagóznak, mert fizikailag függők lennének, hanem sokkal inkább a közösségi élmény, a közösségi összetartozás miatt. A dohányzás sokszor egy adott csoporthoz való tartozást is jelent.

Az ilyen típusú csoportok pedig rendszerint ki szokták alakítani maguknak azokat a sajátos nyelvi kifejezéseket, amelyek a csoportot még inkább összekovácsolják, és megadják sajátos jellegét. A dohányzás szertartásos jellege (amikor dohányzunk, pihenünk, szünetet tartunk, lazítunk) pedig még vonzóbbá teszi a terepet a nyelv végtelen gazdagsága számára, hogy minél több, minél változatosabb, eredetibb kifejezést teremjen. Az alábbiakban ezekből válogattunk.

Tolunk egy blázt?
Forrás: Wikimedia Commons / Tomasz Sienicki / GNU-FDL 1.2

Először is, lássuk milyen szavak vannak magára a bűnös anyagra, a cigarettára. (Ezeknek egy részét korábbi cikkünkben már tárgyaltunk.) A cigaretta becézve cigi, ritkábban bagó vagy dohány. Ha lazábbak vagyunk, blázt vagy staubot mondunk. Hallotuk már a cinci elnevezést is:

Van cincid?

Maga az aktus elnevezése – nem túl meglepő módon – ezekből a szavakból hozható létre képzőkkel. Talán a legsemlegesebb a dohányzik, a cigarettázik. A cigizik, bagózik már informálisabb, míg a blázol már egészen laza. Lehet még szívni, meg füstölni vagy füstölögni, bár ezek közül az első sokszorosan sokértelmű, a második is legalább kétértelmű.

A dohányzással kapcsolatosan az egyik szertartásos aktus a cigaretta meggyújtása. És mivel rágyújtani unalmas, a nyelvhasználók ezt már igen változatosan ki tudják fejezni:

Elpattintunk/nyomunk egy blázt?

Tolunk egy staubot?

Gyújtasz, főnököm?

Ha tüzet kérünk, azaz megkérjük beszélgető- és dohányzópartnerünket, hogy gyújtsa meg a ciginket, szintén leleményesek lehetünk:

Pattintsál sunshine-t a botom végére!

A szlengblog egyik kommentelője pedig a következő megszólalást idézi – a 80-as évek elejéről származó egyetemista párbeszédből:

Most lőttem a büfétanszéken ezt a királydekket. Csiholjá’ kánikulát a staubom alá, napsugár!

A megszólalás a királydekk szó előfordulása miatt is érdekes. A dekk a félig-meddig elszívott, majd eloltott, és újrahasznosítás végett félretett cigi. A királydekk pedig olyan dekk, ami még jó hosszú, jó sok benne a dohány.

A dohányzásnál pedig már csak egy rosszabb szokás van, az pedig a lájmolás, azaz, amikor valakitől kérünk cigit, amikor nem a sajátunkat szívjuk. A lájmolókat nem szokás nagyon kedvelni, bár a lájmolás módjával szépíthetnek. Például így:

Büntess meg egy cigivel!

Persze néha le is bukhatunk, ha lájmolunk, de ki tudjuk vágni magunkat.

– Tudsz adni egy cigit?

– Bocs, nekem sincs
– Na jó, szívok a sajátomból, de jössz eggyel!

Arra pedig, amikor a lájmoló még tüzet is kér, bátran válaszoljuk ezt:

Na, neked is csak a pofád van meg a dohányzókészletedből!

Hogy mikor válunk igazi függővé? Talán akkor, ha a következő mondatot nemcsak túlzásból mondjuk:

Elnyomom ezt a cigit, hogy rágyújthassak. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
19 Rubio918 2013. november 22. 11:35

Szeretném kiegészíteni a fenti remekbe szabott cikket az alábbi mifelénk használatos szlengekkel :

- eldurrantok egy spakkot

- pörköljünk egy jó füstöset!

- Van egy spagód?

és ezek kombinációi

kicsit morbidabb a megyek beetetni vagy becsalizni a rákokat illetve egyszerűen csak csalizni

18 Pesta 2012. június 3. 12:27

ha de... hanem (egyben)

17 Pesta 2012. június 3. 12:26

Nem is. Helyesen: cigeretta! :)

Ezt az ej-ezést meg áj-ozást úgy értettem, hogy _magyarul_ nem következetesen csak az egyik/másik, ha nem mindenkinél keveredik. Így hallottam én. Tudomásom szerint. :)

16 siposdr 2012. június 2. 17:01

Bocsánat, elírtam... Természetesen: cigaretta.

15 siposdr 2012. június 2. 17:00

@Roland2: 28 éve hagytam abba a dohányzást, azóta nem is hallottam a "bláz"-t. Mi mindig a cigeratta szinonimájaként emlegettük. És lejmoltunk, ha úgy adódott.

14 tenegri 2012. június 2. 12:36

@scasc: Talán a felnémet kifejezést ki kellene vonni a képletből, mert szemmel láthatólag a hozzászólók eltérően használják ezt a hochdeutsch és az oberdeutsch kategóriák fordításaként (és még nem is volt felsőnémet). Meg ugye a hochdeutschon is érthetnénk legalább kétféle dolgot, szóval az sem az igazi. (Látom, hogy te azért igyekeztél meghatározni mire gondolsz, de akkor is :))

13 scasc 2012. június 2. 10:18

@Galván Tivadar: Épp hogy a felnémetben (= kb. osztrák-bajor; felnémet = Oberdeutsch) nem (feltétlenül) azonos, a német sztenderdben (=Hochdeutsch) azonos.

A felnémet egyes változataiban az ei valóban inkább [ɛɪ], az erősen szubsztenderd bécsiben néha egyenesen [ɛː].

12 Galván Tivadar 2012. június 1. 14:25

@Pesta: A felnémetben az "ei" és az "ai" kiejtése egyaránt [aɪ]. Szerintem az osztrákban nem, de majd este megnézem a Soko Kitzbühelt, aztán referálok! ;)

11 szigetva 2012. június 1. 10:37

@Pesta: Svájc, de svejci sapka.

10 scasc 2012. június 1. 10:14

@Pesta: Mifelénk erősebb az -áj-os változat. Dunamenti, régen erősen sváb település.

9 Pesta 2012. június 1. 10:08

@Zeller Ede: mifelénk is lejmol. Viszont: spájz és slájm. Máshol viszont lájmol, de spejz és slejm. Eléggé véletlenszerű, legalábbis én még nem találtam logikát benne, ki hol-hogy-miért használja az ej-es és áj-os változatokat. :)

8 Molnár Cecília 2012. május 31. 21:45

@Földönkívüli: Aki így gondolkodik, azzal nem azért nem éredemes barátkozni, mert dohányzik...

7 Fejes László (nyest.hu) 2012. május 31. 20:43
6 Roland2 2012. május 31. 20:35

Én a bláz és a dekk kifejezést csak füves cigire hallottam még.

"hanem sokkal inkább a közösségi élmény, a közösségi összetartozás miatt." Sőt,ami nagy baj,hogy sok kisgyerek a cigizést a 'felnőttek tevékenységével azonosítja,ill. 'menő,cool dolognak tartja,és ezért próbálják ki a cigit vagy többen ezért szoknak rá.Olyat is lehet hallani,h. már az ovónők is találkoztak cigiző gyerekkel az óvodában.

5 Zeller Ede 2012. május 31. 20:25

@Molnár Cecília:

mifelénk a kunyergáló egyed igéje nem lájmol, hanem lejmol. a megállóban dekk után vizslató egyed, az a dekkvadász. amúgy, a cigaretta egyszerűen csak koporsószeg. tehát, ha cigarettázni indulok, akkor annyit mondok: 'na megyek, beütök még egy koporsószeget.'

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X