nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csasztizlak egy bambuszra!

Tudja ön, mi az a stósz? És próbálták már meghívni egy bambuszra? Ha eddig nem sikerült volna, most eligazodhat a vajdasági magyar nyelvjárásban.

nyest.hu | 2010. április 29.
|  

A nyelvvel foglalkozóknak talán természetes, mégsem lehet eleget hangsúlyozni: a nyelvjárás „közelről sem valamiféle romlott nyelvállapot, hanem az őseink által ránk testált hagyomány, olyan kincs, amelynek elherdálása bűn” – fogalmaz Fekete J. József vajdasági író a Magyar Szó napilap egyik cikkében. A közgondolkodásban bizony még ma is gyakori, hogy a nyelvjárásban megszólaló embert műveletlennek titulálják, vagy egyszerűen csak „levidékizik”. A különböző dialektusok szókincsét sajátos szókincsét összegyűjtő kiadványok – ha ezen változtatni nem is tudnak – sokat tehetnek azért, hogy minél teljesebb formában ismerkedhessünk meg egy-egy magyarok lakta terület egyedi nyelvhasználatával.

Efféle célja van a Vajdasági magyar nyelvjárási olvasókönyvnek is. Dr. Silling István frissen megjelent könyve ugyan egyetemi oktatási segédanyagnak íródott, de bőven találhat benne izgalmas olvasnivalót az is, aki pusztán érdeklődésből lapozza fel.

A kötet különlegessége, hogy a gyűjtésben részt vevő egyetemi hallgatók munkáját első közlésként jelenteti meg – és mivel a kortárs nyelvezetet dokumentálja, egészen friss szókinccsel ismerkedhetünk meg a segítségével. Ráadásul, ha az olvasgató-érdeklődő maga is kedvet kapott a gyűjtéshez, még útmutatót is talál a kiadványban, aminek a segítségével megtanulhatja, hogy kell lejegyezni a nyelvjárási szavakat, a sajátos hangzást.

A Vajdasági magyar nyelvjárási olvasókönyv vagy kilencven település lakóinak szóhasználatából áll össze. Bácska, Bánát és Szerémség – a szerbiai Vajdaság három fő régiója – szó szerint megelevenedik a segítségével: az élőbeszéd a lapokra került, mi pedig a könyvet olvasgatva újra élővé tehetjük a lejegyzett szavakat. És legalábbis betekintést nyerhetünk abba, mik a vajdasági magyar nyelv különlegességei.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X