nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
leesett a tantusz?
Csapágyasra hajt

Azt már tudjuk, hogy egy mp3-at rongyosra lehet hallgatni, de vajon csapágyasra is?

nyest.hu | 2014. július 4.
|  

Korábban már írtunk a rongyosra hallgat kifejezésről, mely eredetileg a magnószalagra vonatkozott, de ma már használjuk képletesen CD-re vagy akár mp3-ra is. A körülöttünk található műszaki megoldások változásával a szó szerint értendő kifejezések képletessé válhatnak, ráadásul a beszélők számára a jelentésük el is homályosulhat.

Utóbbira klasszikus példa a leesett a tantusz kifejezés. Ma, amikor a fiatalok már azt sem tudják, mi a telefonkártya, kevesen emlékeznek azokra az időkre, amikor a nyilvános telefonok még speciális érmével, tantusszal működtek. Amikor a hívott fél felvette a kagylót, a tantusz beesett a gépbe (ha nem vették fel, a kagyló lerakásakor a telefon az érmét visszaadta – legalábbis ha jól működött). Arra a pillanatra, amikor mindkét fél vonalba került, azt mondták, hogy a telefon kapcsolt: ez a kifejezés még abból az időből származott, amikor a telefonközpontban a telefonos kisasszonyok kézzel kapcsolták össze a két felet. A kapcsol igét azonban átvitt értelemben arra is használták, hogy valaki megérti két dolog között az összefüggést, összekacsolja őket: azaz ’hirtelen megért, rájön’. Ha tehát valaki képletesen szólva kapcsolt, még képletesebben szólva azt mondták, hogy leesett neki a tantusz.

Még nem tudjuk, de minden bizonnyal csapágyasra hajtjuk benne Hajdú Pétert és Lakatos Márkot

olvastuk a Hírcsárdán. De mit jelent az, hogy csapágyasra hajt? Lehet-e valamit addig hajtani, míg csapágyai nem lesznek? Természetesen nem.

Csapágy
Csapágy
(Forrás: Wikimedia Commons / Silberwolf / CC BY 2.0)

A műszaki szakzsargonban a csapágyas a csapágyhibás rövidülésével keletkezett. A sokat használt gépeknél előbb-utóbb elhasználódik a csapágy, ki kell cserélni. A sokat használt, a tanácsosnál többet vagy nagyobb terheléssel használt gépekről kezdték mondani, hogy csapágyasra hajtják őket. Később a kifejezést elkezdték használni olyan dolgokra is, melyekben egyáltalán nincs csapágy, ami tönkremenne: élőlényekre vagy elvont dolgokra is. Mi több, a neten találunk olyan adatokat is, melyek szerint a csapágyasra ’túlzott mértékben, tönkre’ jelentésben Egyik kedvencünk a csapágyasra szénné fogják magukat keresni ezzel a hulladékkal – ebben a szénné is a ’teljesen, tönkre’ jelentésben használatos.más kifejezésekben is előfordul: csapágyasra hegyezi a ceruzáját, csapágyasra fújta a sípját, csapágyasra koptattam volna a rózsafüzért,  sőt, csapágyasra hallgattam ezt a számot!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X