nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mondoga: @mondoga: folyt. "A cáfolatot sokan máig nem emésztették meg, a történészek egy része azót...
  2019. 08. 23, 22:18  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: "A magyar nyelv finnugor eredetének bizonyítása és az egyre sokasodó kora közé...
  2019. 08. 23, 21:52  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: "A kinyilatkoztatás tehát megtörtént, már csak a tényeket kell hozzáigazítani....
  2019. 08. 23, 21:41  Hun‒ugor géntangó
 • seta92: @Cypriánus: Németh, Klima és társaik nem hajlandók szóba állni Neparáczkiékkal, aztán meg ...
  2019. 08. 23, 20:29  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: @zegernyei: Jó, felejtsük el a címet, mert bár az bosszantott fel elsőre, vélh...
  2019. 08. 23, 20:16  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több időre lenne szükség az írás-olvasás készség megfelelő rögzüléséhez?

Műhelykonferenciát rendez a hétvégén a Magyar Nyelvstratégiai Intézet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen.

MTI | 2015. október 3.
|  

Diákra szabott anyanyelvi nevelés címmel rendez műhelykonferenciát a hétvégén a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (Manysi) az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel (OFI) közösen Balatonföldváron. A nemzeti alaptantervhez illeszkedő tankönyv, taneszköz és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése kiemelt projekttel közös szervezésben megvalósuló tanácskozás alapvető célja, hogy gyakorló – alsó és felső tagozatos, gimnáziumi, szakiskolai és szakközépiskolai – pedagógusokkal tárják fel az anyanyelvi nevelés helyzetét, a magyar nyelvvel foglalkozó tantárgyak tananyagának, módszertanának, szemléletének hibáit, hiányosságait a közoktatás általános és középiskolai színterein.

A konferencia egyik feladata a problémák pontos megfogalmazása – hangsúlyozta Sz. Hegedűs Rita, a Manysi főtanácsosa az MTI-nek. A szakember példaként említett egy, a szülőkben és pedagógusokban egyaránt felmerülő kérdést, miszerint egy kisgyereknek sokkal több időre lenne szüksége az írás-olvasás készség megfelelő rögzüléséhez, amelyre aztán ráépülhetne a biztos szövegértés.

A cél tehát összegyűjteni a kérdéseket, majd tanulmánykötetben összefoglalni, a további műhelykonferenciákon pedig már a megoldási javaslatokon dolgoznának, irányítottan az egyes korosztályokra. A rendezvényre 30-40 pedagógus érkezik az ország különböző részeiről – mondta Sz. Hegedűs Rita, hozzátéve: központi összefogásra van szükség, ezért az a szándékuk, hogy nyitott, közös munka folyjon és a továbbiakban minél többen bekapcsolódjanak a problémák érdemi megfogalmazásába és a megoldások keresésébe.

A tanácskozást Bencze Lóránt, a Manysi igazgatója és Kaposi József, az OFI főigazgatója nyitja meg. Baranyai Katalin, az OFI vezető szerkesztője A szöveg öröme – gondolatok az irodalmi olvasmányokról, Sz. Hegedűs Rita Mi legyen a fókuszban?, Valaczka András, az OFI tartalomfejlesztési igazgatója A metaforikus nyelv az irodalomtanításban, Veszelszki Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) adjunktusa Középiskolás diákok írásos produktumai (érettségi dolgozatok, jegyzetek, órai levelek) – netnyelvészeti szempontból címmel tart előadást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X