nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több a pénz, de még több a munka?

A PDSZ határozott álláspontja szerint nem elfogadható, hogy a pedagógusok terhelése nő szeptembertől, de az ehhez törvényileg rendelt bérnek most csak a felét kapják meg.

MTI | 2013. július 1.
|  

Lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől az életpályamodell bevezetésével együtt – közölte az emberi erőforrások minisztere vasárnap az MTI-vel. Balog Zoltán a kormány szombati döntését a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vasárnapi kongresszusán jelentette be az érintetteknek, akik ezt – elmondása szerint – tapssal fogadták és megelégedéssel nyugtázták. A miniszter az MTI-nek azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium még számolja, hogy az összes más intézkedéssel együtt a béremelést milyen ütemezésben tudják kivitelezni. Nagy valószínűséggel szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben – tette hozzá.

Balog Zoltán, a fennmaradó rész folyósítására utalva, több lehetőséget vázolt. Elmondta: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát. Ezek számbavételével folynak a számítások, mert a kormány a közszolgálat más területein is rendezni akarja a béreket – hangsúlyozta a miniszter.

Példaként említette, hogy egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy 110 ezer forintos béremelést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés, ennek az összegnek a felét kapja meg most szeptember 1-jétől az érintett. A béremelés mértéke attól függ, eddig hány évet töltöttek a pedagógusok a pályán, illetve attól, hogy milyen a végzettségük – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta: a béremelés mindenkire vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint természetesen az óvónőkre, közülük pedig a középfokú végzettségűekre is.

A tárca vezetője elmondta, hogy a PSZ vasárnapi tisztújító kongresszusán – ahol Galló Istvánnét elsöprő többséggel választották újra elnöknek – a kormányzat részéről ott volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is, és mindketten válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy „annak van igaza, aki megállapodásra törekszik”. Így ebben az esetben a PSZ-nek és a kormányzatnak is igaza van, mert mindkét fél konszenzust szeretne elérni – jegyezte meg a miniszter.

A PDSZ elégedetlen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri a kormánytól, hogy egyszerre vezesse be a pedagógus-életpályamodell minden elemét – közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke vasárnap az MTI-vel arra reagálva, hogy nem sokkal korábban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette: lesz pedagógus béremelés szeptember 1-jétől.

Mendrey László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodellhez hozzátartozik nemcsak a munkaterhelés növekedése és munkájuk minősítése, hanem a béremelés is. Ezzel összefüggésben az érdekvédő meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, szeptember elsejei, illetve jövő évi ütemezéssel, miközben a terhelésük már ez év szeptemberétől növekszik.

A PDSZ elnöke mindemellett „megnyugvással vette tudomásul” a béremelés tényét, de annak mértékét szerinte mindenféleképpen össze kell hangolni a pedagógusok terhelésével. Annak a véleményének adott hangot, hogy az életpályamodellnek a kormány szándéka szerinti ütemezése a törvény módosítását, illetve az életpályamodell átdolgozását kell, hogy maga után vonja.

Mendrey László rámutatott: a PDSZ határozott álláspontja szerint az életpályamodellt azért kell módosítani, mert annak minden eleme kizárólag egyszerre, azonos időpontban vezethető be. Nem elfogadható ugyanis, hogy a pedagógusok terhelése nő szeptembertől, de az ehhez törvényileg rendelt bérnek most csak a felét kapják meg, a többit később – érvelt.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra: az életpályamodell alapján a pedagógusoknak heti 22 tanórájuk lesz, azonban további négy órában kell egyéb foglalkozásokat, például szakkört tartaniuk, illetve ügyelniük az iskolában – anélkül, hogy túlóradíjban részesülnének –, összesen pedig heti 32 óra erejéig lesznek beoszthatóak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2013. július 3. 09:43

Túlórabér helyett most majd fizetésemelést fognak kapni, ami remélhetőleg kompenzálja a kiesett pénzt. Ugyanott lesznek, ahol voltak.

Információ
X