nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tesztelhető a sztaki szótár

Leporolták a sztaki szótárakat: új felületen, új rendszerben, több választási lehetőséggel szótárazhatunk a neten. A tesztüzemmód mindenki számára elérhető. ha bejelentkezünk, akár szótárszerkesztők is lehetünk.

nyest.hu | 2012. március 30.
|  

Megújul a sokak által ismert és használt sztaki szótár. Az új változat béta verziója az ujszotar.sztaki.hu címen érhető el és próbálható ki. Az oldal nem csupán színeiben mutat mást, mint kissé már poros elődje, hanem a keresés, és a felépítés is más.

A főoldalon először is ki kell választanunk a nyelvpárt: milyen nyelvről, milyen nyelvre kívánunk fordítani. A keresőmezőbe gépelve a keresett szót, működésbe lép a Google-ből már ismert automatikus kiegészítés funkció, amelynek segítségével pontosíthatjuk a keresést, és azonnal láthatjuk a fordítási lehetőségeket is.

A keresés pontosítása után megkapjuk a releváns szótári tételeket. Ebben fontos különbség a szótár elődjéhez képest, hogy egyszerűbben elérhetjük a szó fonetikus átírását, és egy kattintással azonnal meg is hallgathatjuk a kiejtését. Ezen kívül meg is csillagozhatjuk az általunk keresett (és meg is talált) kifejezést.

A felépítés tehát átláthatóbb, a felület kényelmesebb és esztétikusabb. De mi változott még? – A legjelentősebb változás, hogy a felhasználók különböző szerepköröknek megfelelően különböző jogkörökkel rendelkeznek a szótár használatával kapcsolatosan. Tehát az új szótár felületén készíthetünk felhasználói fiókot, és beléphetünk az oldalra. Így kiléphetünk az anonim felhasználók tömegéből. Persze ha nem jelentkezünk be, akkor is kereshetünk a szótárban, és a publikus tartalmakhoz hozzáférünk.

Így néz ki
Így néz ki

Ha azonban bejelentkezünk az oldalra, megnő a lehetőségek száma: itt csatlakozhatunk az úgynevezett nyílt szótárközösségekhez, és feljebb léphetünk a „ranglétrán”, tagokká válhatunk, ami újabb lehetőségeket nyit meg előttünk, például azt, hogy szerkesztői jogkört kapjunk. – Azaz az új szótárat a felhasználók egy – az adminok által meghatározott – kisebb köre szerkesztheti is. Ezekről bővebben a gyakran ismételt kérdések oldalán lehet tájékozódni.

Van még mindezeken kívül szótárblog, láthatjuk a felhasználókat és a jogköreiket, és még a szótárkészítők kísérleti projektjeibe is bepillantást nyerhetünk. Az új sztaki szótár tesztüzemében bárki segíthet a fejlesztőknek. Jó szótárazást kívánunk!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X