nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Térképek, amelyek megváltoztatják a világról alkotott képünket

Tudja, mennyi kávét isznak a világ egyes tájain, vagy hogy mennyi a fizetett szülési szabadság? – Ha nem, akkor érdemes rápillantani az alábbi térképekre. Rengeteg érdekes információt tudhat meg a minket körülvevő világról.

nyest.hu | 2013. november 13.
|  

A hagyományos térképeken sok mindent megtalálhatunk: egy térség domborzati viszonyait, közigazgatási egységeit, esetleg gazdasági jellemzőit. Ezek mellett azonban nagyon sokféle információt lehet térkép formájában közölni. Ilyen térképekről korábban már többször szóltunk. Íme most újabb kilenc érdekes információkat rejtő térkép, hogy jobban megismerhessük a világot, amelyben élünk.

Ha kíváncsi arra, hogy a világ mely tájain mennyi az ott élők átlagos IQ-ja (intelligenciahányadosa), nézze meg a következő térképet! E szerint Szingapúrban a legmagasabb az intelligenciahányados, 108 pontos, és az első ötben csak egy európai ország van, Olaszország. Az emberi intelligencia függ a genetikai adottságoktól és a környezeti tényezőktől is. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az IQ mérésének nem egyetlen módja létezik, és az is bizonytalan, hogy pontosan mit is fejez ki ez a hányados. Tehát az alábbi adatok mindenképp fenntartással kezelendők!

Az országok átlagos IQ-ja
Az országok átlagos IQ-ja
(Forrás: goodnet.org)

Térképet zászlókból is lehet csinálni. Erről sok információ nem olvasható le, viszont elég jól néz ki egymás mellett a világ összes államának a zászlaja...

Térkép zászlókból
Térkép zászlókból
(Forrás: goodnet.org)

Sokszor panaszkodunk, hogy a szülési szabadság milyen rövid, milyen kevés a gyes és a gyed, és ezzel a világon nem vagyunk talán egyedül... Nem árt azonban megnézünk, hogy a világ más tájain hogyan fizetik a szülési szabadságon levő anyákat (vagy apákat). Talán vigasztalást nyújt, ha megtudjuk, hogy 188 államból az USA egyike azon nyolc országnak, ahol egyáltalán nem kapnak pénzt a kismamák az államtól.

Fizetett szülési szabadság: piros – nincs fizetett szabadság; sötétkék – 26 vagy annál több hét fizetett szbadság; közepes kék – 14–25 hét fizetett szabadság; világoskék – kevesebb mint 14 hét fizetett szabadság
Fizetett szülési szabadság: piros – nincs fizetett szabadság; sötétkék – 26 vagy annál több hét fizetett szbadság; közepes kék – 14–25 hét fizetett szabadság; világoskék – kevesebb mint 14 hét fizetett szabadság
(Forrás: goodnet.org)

A világ egyes tájainak népsűrűségéről vannak fogalmaink. Tudjuk például, hogy Ázsia bizonyos részei (Kína és India egyes területei) a világ legsűrűbben lakott részei. Ugyanakkor azt talán nehezebben tudjuk elképzelni, hogy mennyire nagy ezeken a helyeken a népsűrűség. A következő térkép ezt illusztrálja nekünk: a kiemelt területen több ember él, mint az összes többi tájon...

Népsűrűség: többen élnek a körön belül, mint kívüle
Népsűrűség: többen élnek a körön belül, mint kívüle
(Forrás: goodnet.org)

A magyarok nem szeretik a pirézeket – akárkik is legyenek azok. De hogy viszonyulnak a többi népek más népekhez? Tényleg a kevésbé vendégszerető országok közé tartozunk? – Ezekre a kérdésekre adhat választ a következő térkép, amelyen a pirossal jelölt országok a legkevésbé befogadóak az idegenekkel, és a sötétkékek a leginkább azok.

Mennyire befogadó egy-egy ország?
Mennyire befogadó egy-egy ország?
(Forrás: goodnet.org)

Szintén nem árt nemzetközi összehasonlításban megnézni a sajtószabadság helyzetét. A következő térképen azt láthatjuk, hogy 2013-ban melyik országban milyen mértékben valósul meg a sajtószabadság. A fehérre színezett országokban kifejezetten jó a helyzet, a sárgáknál kielégítő, a narancssárgák esetében vannak problémák (ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is), a pirosaknál problémás a sajtószabadság megvalósulása, a feketéknél pedig a legsúlyosabb a helyzet.

A sajtószabadság helyzete
A sajtószabadság helyzete
(Forrás: goodnet.org)

A következő térkép a világ tájait az ott található természetes növényvilág szerint ábrázolja. Minél zöldebb egy terület, annál gazdagabb és nagyobb a növényzet; és minél halványabb, annál ritkásabb a növényvilág. Utóbbinak több oka is lehet: a hófödte területek ilyenek, a magashegységek is, de például az emberi tevékenység miatt is hiányozhat a növénytakaró.

A növényvilág eloszlása
A növényvilág eloszlása
(Forrás: goodnet.org)

Ön ma eddig hány kávét ivott? És vajon a világ más tájain mennyit kávéznak az emberek? – Ha erre vagyunk kíváncsiak, akkor pillantsunk rá a következő térképre, amelyen a világ kávéfogyasztását ábrázolták. Ahogy sötétednek a színek, egyre nagyobb a kávéfogyasztás mértéke. A halvány sárga területeken kevesebb mint 0,8 kg az egy főre jutó éves fogyasztás, a halvány narancssárgákon 2,4–4,5 kg, a sötétebb narancssárgákon 4,5–6,8 kg, a legsötétebb területeken pedig 6,8–12 kg. (A fehér területekről nincs adat.)

Az egy főre jutó éves kávéfogyasztás (kg)
Az egy főre jutó éves kávéfogyasztás (kg)
(Forrás: goodnet.org)

Végül pedig egy teljesen értelmetlen, de látványos térkép.

Az országok nevei a földrajzi elhelyezkedéshez igazított betűkkel
Az országok nevei a földrajzi elhelyezkedéshez igazított betűkkel
(Forrás: goodnet.org)

Forrás

9 Maps to Change How You See the World

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Kala Pattar 2013. november 16. 07:58

Finnország – még az országzászlajuk is hogy kibírja agresszív vérvörös nélkül – jobban teljesít! Nem lehet kétséges a mértéktelen kávéfogyasztás jótékony hatása. Talán egyedül a napsütéses órák számát kéne még valami állami beavatkozással megduplázni, s máris _ott_ lenne a Kánaán. (Klímakutatók kíméljenek… :-)

6 Krizsa 2013. november 14. 15:23

@Avatar: Vastaps! Az európai oktatási álrendszer + még természettudományi (elsősorban elmélet fizika és matek) 5 éves betanulása következtében az IQ-d automatikusan 20-40 egységgel lesz magasabb. Anélkül, hogy szuper zseninek születtél volna. Mert mindez szinte gondolkodás nélküli rutinná változtatja az IQ tesztek kérdéseinek a megoldását.

A világ egyik legfelháborítóbb manipulációja "a fehér ember által" készített IQ tesztelés. Undorító.

5 Avatar 2013. november 14. 14:01

Hiányolom a térképről az Antarktiszt...

Egy tudományos vizsgálat eredménye szerint a pingvinek átlagos intelligenciája nagyjából egyenlő az angolul nem beszélő emberek intelligenciájával.

www.ibras.dk/montypython/episode38.htm#6

;)

4 El Vaquero 2013. november 14. 13:21

Valóban, az első térkép tényleg fenntartással kezelendő. Eleve az IQ mérése sem objektív. A piros helyeken sem annyival hülyébbek a lakosok genetikailag. Szerintem modern, műveltséget, iskolázottságot igénylő teszttel mértek, aminél a nyomorban elő, iskolázatlan populációnak esélye sem volt. Ha csak a nyers, elemi logikát mérik, amihez nem kell lexikális ismeret, sem írni-olvasni tudás, akkor kicsit más eredmények jöttek volna ki, a térkép sokkal kevésbé lett volna tarka.

 

Mindenesetre szépen látszik a térképről, hogy a színek - egy-két kivételtől eltekintve, leginkább a Távol-Keletieknél - a gazdasági fejlettséget követik alapvetően.

3 Sultanus Constantinus 2013. november 14. 08:36

@Molnár Cecília: Most éppen igen (bár itt meg a flash van letiltva, ezért nem tudom megnézni), tegnap este viszont csak egy szerverhiba-üzenet jelent meg (ráadásul spanyolul), hogy a fájl nem elérhető.

2 Molnár Cecília 2013. november 14. 08:25
1 Sultanus Constantinus 2013. november 13. 19:55

Az első térkép linkje nem működik.

Információ
X