nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 elterjedt tudományos tévhit 7.
Tényleg nő a hajunk a halálunk után?

A halott test bizonyos részei még élnek, ezért lehet, hogy a halottak körmei és haja nő? – Nem, nem ez az oka.

nyest.hu | 2014. július 25.
|  

Itt a nyesten rendszeresen foglalkozunk közkeletű tudományos tévhitekkel, legendákkal, tévedésekkel – nem csak a nyelvészethez kapcsolódóan. Némely téves elképzelés annyira elterjedt, és annyira sokszor hangzik el, hogy nem győzik újra és újra elővenni őket az ismeretterjesztő oldalak. Most az IflScience közölt egy 10 elterjedt tévhitből álló listát, amit részletekben dolgozunk föl. Volt már szó arról, hogy igaz-e, hogy az agyunknak csak a 10 százalékát használjuk ki, hogy van-e a Holdnak sötét oldala, hogy okoz-e furcsaságokat a holdtölte, hogy csaphat-e a villám kétszer ugyanoda, hogy hiperaktívvá tesz-e a cukor, illetve hogy agyonüthetnek-e minket magas épületekről leejtett pénzérmék. Most pedig annak járunk utána, hogy valóban növekszik-e a hajunk és a körmünk a halálunk után.

Sokszor hallani azt a kicsit hátborzongató legendát, hogy halálunk után bizonyos folyamatok még működnek a testünkben, ennek köszönhetően még egy darabig nő a haj és a köröm... Az igazság az, hogy a haj és a köröm akkor tudnak nőni, ha a sejtek működnek, ahhoz pedig tápanyagra és oxigénre van szükség. A halál definíció szerint pedig éppen az az állapot, amikor ezek a funkciók megszűnnek működni. Így a haj és a köröm sem növekedhet ebben az állapotban.

A halott Ady Endre – borostás lett?
A halott Ady Endre – borostás lett?
(Forrás: litera)

Az azonban igaz, hogy úgy tűnik, hogy a holtest haja és körme növekszik. Ennek az az oka, hogy a halott test elkezd kiszáradni, ami azzal jár, hogy a bőr visszahúzódik, a test fokozatosan elkezd összezsugorodni – a körömágyak éppúgy, ahogyan a hajhagymák vagy a szőrtüszők ágyai. Ezért van az, hogy ha egy frissen megborotvált ember meghal, kicsit később borostásnak látszik majd. Nem a szakálla nőtt, hanem a pórusaiból kezdett el fogyni a víz, így a bőre összehúzódott.

Forrás

Common Science Myths That Most People Believe

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X