nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 elterjedt tudományos tévhit 9.
Hét évbe telik megemészteni a lenyelt rágógumit?

Nem telik hét évbe megemészteni a rágót, mivel jórészt emészthetetlen. De azért lenyelni nem jó ötlet!

nyest.hu | 2014. július 29.
|  

Itt a nyesten rendszeresen foglalkozunk közkeletű tudományos tévhitekkel, legendákkal, tévedésekkel – nem csak a nyelvészethez kapcsolódóan. Némely téves elképzelés annyira elterjedt, és annyira sokszor hangzik el, hogy nem győzik újra és újra elővenni őket az ismeretterjesztő oldalak. Most az IflScience közölt egy 10 elterjedt tévhitből álló listát, amit részletekben dolgozunk föl. Volt már szó arról, hogy igaz-e, hogy az agyunknak csak a 10 százalékát használjuk ki, hogyvan-e a Holdnak sötét oldala, hogy okoz-e furcsaságokat a holdtölte, illetve hogy csaphat-e a villám kétszer ugyanoda, hogy hiperaktívvá tesz-e a cukor, hogy agyonüthetnek-e minket magas épületekről leejtett pénzérmék, hogy nőhet-e a hajunk és a körmünk a halálunk után, illetve hogy ízületi gyulladást okoz-e az ízületeink ropogtatása. Most pedig annak járunk utána, hogy igaz-e, hogy egy lenyelt rágógumi megemésztése hét évbe telik.

Egyáltalán nem igaz az a híresztelés, amely szerint az emberi szervezetnek hét évbe telik lebontani a véletlenül lenyelt rágógumit. Már csak azért sem lehet igaz ez a hír, mert a rágógumi nagy részét egyáltalán nem emésztjük meg. Az összetevői közül az édesítőszerek, illetve az ízesítők emészthetőek, a többi része különböző ruganyos polimerekből áll – ezek emészthetetlenek, így automatikusan a salakanyag részét képezik, és kiürülnek a szervezetből.

Hét évbe telik megemészteni a lenyelt rágógumit?
Forrás: Wikimedia Commons / Pascua Theus / CC BY-SA 2.5

Mindebből arra a következtetésre juthatunk, hogy a rágógumi lenyelése veszélytelen, a használt rágó kiköpése pedig teljesen fölösleges óvatoskodás. Ez azonban egyáltalán nincs így: ha nagyobb mennyiségű emészthetetlen rágógumi kerül a szervezetbe, az komoly székrekedést, súlyosabb esetben bélelzáródást okozhat. Ha pedig a rágó összeáll más emészthetetlen anyagokkal, akkor komoly sérüléseket okozhat a bélfalon, illetve szintén bélelzáródás lehet a vége. Így a használt rágót nem tanácsos lenyelni, inkább köpjük ki, és ne adjuk olyan gyereknek, aki lenyelheti!

Forrás

Common Science Myths That Most People Believe

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X