nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 elterjedt tudományos tévhit 8.
Ízületi gyulladást okoz az ujjaink ropogtatása?

Az ujjak ropogtatását hallgatni szörnyű, szinte fájdalmas. Jó tudni, hogy arra nem káros, aki csinálja!

nyest.hu | 2014. július 28.
|  

Itt a nyesten rendszeresen foglalkozunk közkeletű tudományos tévhitekkel, legendákkal, tévedésekkel – nem csak a nyelvészethez kapcsolódóan. Némely téves elképzelés annyira elterjedt, és annyira sokszor hangzik el, hogy nem győzik újra és újra elővenni őket az ismeretterjesztő oldalak. Most az IflScience közölt egy 10 elterjedt tévhitből álló listát, amit részletekben dolgozunk föl. Volt már szó arról, hogy igaz-e, hogy az agyunknak csak a 10 százalékát használjuk ki, hogy van-e a Holdnak sötét oldala, hogy okoz-e furcsaságokat a holdtölte, hogy csaphat-e a villám kétszer ugyanoda, hogy hiperaktívvá tesz-e a cukor, hogy agyonüthetnek-e minket magas épületekről leejtett pénzérmék, illetve hogy nőhet-e a hajunk és a körmünk a halálunk után. Az alábbiakban pedig arról lesz szó, hogy okoz-e krónikus ízületi gyulladást az, ha ropogtatjuk az ujjainkat.

Borzasztó hangja van annak, amikor valaki elkezdi recsegtetni-ropogtatni a kezén az ízületeket. Ráadásul láthatóan nagy nyomást fejt ki ilyenkor az illető. Úgyhogy nem is tűnik olyan abszurd következtetésnek, hogy ez a fajta tevékenység roncsolja az ízületeket, sőt, hogy az ízületeket deformáló gyulladáshoz vezethet. Nem tűnik abszurdnak, de nincs ilyen összefüggés. Donald Unger egy 1998-as tanulmányában írja le, hogy 60 éven át napi rendszerességgel ropogtatta a bal kezén az ujjakat, míg a jobb kezén egyáltalán nem. Az ízületeinek a vizsgálata azt mutatta, hogy a bal kezén semmivel sem rosszabbak az ízületek, mint a jobbon. Unger ezekért a kutatásaiért kapta meg 2009-ben az orvosi Ignobel-díjat.

Ízületi gyulladást okoz az ujjaink ropogtatása?
Forrás: Wikimedia Commons / orijinal / CC BY 2.0

Az ízületi folyadék funkciója az ízületek védelme. Amikor kinyújtjuk az ízületeinket, akkor az ízületi tokok is kinyúlnak, belsejükben csökken a nyomás. A nyomás csökkenésének hatására levegőbuborékok keletkeznek, amelyek kitöltik a rendelkezésre álló teret. Az ízületek újbóli összenyomása pedig kipréseli ezeket a buborékokat, ami hangos pukkanó hangokkal jár. Ez az ízületek ropogása. Ez a hang tehát olyankor hallatszik, amikor az ízületi tokok visszanyerik normál állapotukat, és nem jelez sérülést vagy akár fájdalmat.

Forrás

Common Science Myths That Most People Believe

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 horesz 2014. július 28. 20:34

Nekem nemcsak az ujjaim ropognak 30 éve (mind a 20), hanem nyak, könyök, csukló, térd, boka stb. Orvos még egyszer sem mondta, hogy ez baj lenne. Sőt az egyik - mikor meghallott egy gerincropogás-sorozatot - felkiáltott, hogy "milyen szép szellős!".

Információ
X