nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Televíziós problémák a térségben

Visszavonták a belpolitikai viták kereszttüzébe került osztrák televíziós pályázatokat. Megtagadták a digitális koncessziót egy lengyel vallási tévétől.

MTI | 2012. január 20.
|  

Visszavonták a közelmúltban heves nyilvános viták kereszttüzébe került pályázatokat az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) – számolt be róla csütörtökön az osztrák tömegtájékoztatás.

Alexander Wrabetz vezérigazgató bejelentette, hogy visszavonja az irodavezetői és a tartományi stúdiók koordinálásával megbízott tisztségre szóló pályázati kiírást egyaránt. A vezérigazgató visszautasította a vádakat, hogy a személyi döntések pártpolitikai egyeztetések tárgyai voltak. Közölte, el akarja kerülni, hogy az elhúzódó vita ártson az ORF-nek

Az osztrák nyilvánosságban nagy port vert fel a kinevezések ügye, különösen az, hogy Wrabetz az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetéséhez közel állónak tartott és az akkor még az ORF alapítványi tanácsában az SPÖ-s delegáltak csoportját vezető Nikolaus Pelinkát akarta irodavezetőjévé kinevezni.

Pelinka csütörtökön közleményben jelentette be, hogy visszavonja jelentkezését az ORF-vezérigazgató irodavezetőjének posztjára az őt ért támadások miatt. Mint írta, el akarja kerülni, hogy „személye olyasminek a jelképe legyen, ami nem felel meg személyes értékrendjének”.” A másik, újonnan létrehozandó posztra a másik osztrák kormánypárthoz, az Osztrák Néppárthoz közel álló személyt tartottak esélyesnek.

Az elmúlt hetekben az ORF szerkesztői tanácsa és televíziós újságírók több felhívást is közzétettek, amelyben a tervezett kinevezések visszavonását követelték. Szakmai ellenvetések mellett hangsúlyozták többek között, hogy az ORF politikai függetlenségét az osztrák alkotmány is előírja. „Nem hagyjuk, hogy ezt pártpolitikai óhajok, vagy az ORF vezetésének ezek teljesítésére való nyilvánvaló készsége elvegye” – fogalmaztak egy internetes videoüzenetben.

Az ORF Szerkesztői Tanácsa üdvözölte a csütörtöki bejelentéseket. Szorgalmazták a közszolgálati televízióról szóló törvény módosítását, nézetük szerint ez már „régen esedékes”.

Az 1958-ban alapított Osztrák Rádió és Televízió (Österreichischer Rundfunk – ORF) 1974 óta működik közszolgálatiként, 2001 óta alapítványi formában. Függetlenségét törvény rögzíti. 2001 óta egy 35 tagú közönségtanács és egy szintén 35 tagú kuratórium működik az ORF mellett. A pártatlanságot a testületek bonyolult összetétele hivatott biztosítani: a parlamenti pártok, a tartományi kormányok és a szövetségi kormány, az egyházak, valamint szakmai érdekképviseleti szervezetek küldöttei és a nézők által választott tagok is helyet kapnak bennük.

Megtagadták a digitális koncessziót egy lengyel vallási tévétől

Megtagadta a digitális koncesszió kiadását a Tadeusz Rydzyk redemptorista vallási televíziója (Trwam) számára a lengyel médiahatóság (KRRiT), mert értékelése szerint nem  változatos a műsorajánlata, és hiányosnak ítélte a rendelkezésére álló anyagi háttér dokumentációját.

A KRRiT döntése végleges, mert azt a 2011 áprilisában született határozat fellebbezési eljárása során hozták. A Trwam televíziót vezető Lux Veritatis alapítvány bíróságra akarja vinni az ügyet.

Rydzyk – redemptorista szerzetespap, a Radio Maryja és a Telewizja Trwam igazgatója – szerint a határozat bizonyítja, hogy Lengyelországban hátrányos megkülönböztetik a katolikusokat. „Szándékos és pontosan megtervezett egyházellenes tevékenységnek” nevezte a koncesszió megtagadását – írja a TVN24 hírportál.

A televíziót a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt politikusai vették védelmükbe, de a helsinki emberi jogokért alapítvány is kiállt mellette, hangsúlyozva, hogy a döntés sértheti a médiapluralizmus elvét. A lengyel püspöki kar a pluralizmus és jogegyenlőség elveire hivatkozó nyilatkozatot adott ki az ügyben.

A Trwam támogatói tiltakozó levelekkel ostromolják a médiahatóságot. Egyikük meg is fenyegette a testület tagjait. A KRRiT azt hangsúlyozza, hogy a digitális földfelszíni sugárzásra vonatkozó engedély hiánya nem befolyásolja a műholdas és kábeles szolgáltatást. Kiemelte, hogy a Lux Veritatis alapítványnak megvannak az erre vonatkozó engedélyei, így az analóg sugárzás leállítása után is elérhető marad.

A digitális átállás folyamatát Lengyelországban várhatóan 2013 nyarán zárják le.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X