nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki tud többet az egyházi államról?
A pápa angyalai

Hiába nyitotta meg kapuit a Vatikán a History Channel televízió előtt, az olasz sajtó bebizonyította, hogy akkor is a Vatikán szomszédságában tudnak többet az egyházfő mindennapjairól

MTI | 2011. április 26.
|  

Az amerikai tv-csatorna elsőként kapott engedélyt XVI. Benedek pápa egy napjának lefilmezésére: a reggel hétkor tartott szentmisétől a vacsora utáni tévénézésig. Az egyházfő fotelban ülve nézi meg az olasz közszolgálati televízió 20 órai híradóját. A forgatócsoport azt is kiderítette, hogy XVI. Benedek szereti a narancslevet.

Az exkluzív anyag az olasz vatikanisták azonnali reakcióját váltotta ki. A pápai állam első számú ismerőjének tartott Andrea Tornielli, a La Stampa torinói napilap vatikanistája sem hagyta annyiban: olyasmiről írt, amiről a History Channel sem értesült. Azokat a laikus nővéreket mutatta be, aki a pápai lakosztályban dolgoznak.

A négy "angyal" – Carmela, Cristina, Loredana és Rossella –bevásárol, főz, mos, takarít. Mégsem nevezik őket egyszerűen személyzetnek, a pápai mindennapok tartóoszlopainak számítanak. Loredana vezeti például a pápai konyhát: a vatikáni szupermarketben vásárol be és a castelgandolfói pápai kertekből hozatja a friss zöldséget-gyümölcsöt. Ugyanilyen fontosnak számít a pápai komornyik, Paolo Gabriele, és a titkárnő, a német Birgit nővér, aki az egyházfő kéziratait írja át számítógépre.

XI. Pius volt az első, aki 1922-es megválasztásakor, házvezetőnőjével, Teodolinda Banfival érkezett meg a Vatikánba. II. János Pált élete utolsó pillanatáig lengyel apácák segítették.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X