nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Horvát vezetővel indulhat a bosnyák al-Dzsazíra

A Balkáni al-Dzsazíra tévé műsorigazgatója lesz Goran Milic szerkesztő, műsorvezető, a legnépszerűbb horvát tévés személyiség, aki könnyes szemekkel búcsúzott nézőitől a horvát közszolgálati televízió vasárnap esti híradójában.

MTI | 2011. január 25.
|  

Milic, az egykori Jugoszlávia legendás tévés újságírója január 24-én töltötte be a 65. életévét, ezért a törvény szerint nyugdíjba kellett vonulnia, ám újabb tévés kalandba kezd: a szarajevói székhelyű Balkáni al-Dzsazíra tévé műsorigazgatójaként folytatja pályafutását. Sajnálja, hogy el kellett búcsúznia a tv-híradótól, de példaként hozta föl Walter Cronkite-ot, a CBS amerikai tévé sztárhíradósát, aki szintén 65 éves koráig vezette Amerika legnézettebb híradóját, de nem küldték nyugdíjba, utána még sokáig működött kommentátorként, s 2009-ben, 92 éves korában hunyt el.

Goran Milic már az új feladatára készül, válogatja újságírócsapatát. Ahogy mondta, eddig több mint négyezren jelentkeztek a 150 fős stábba. Úgy látja, nehéz lesz ezt a minőségi újságírókból álló csapatot összehozni a térségből, de őszre meglesz, mert indul az adás szerb, horvát, bosnyák és montenegrói nyelven. Milicnek nincs muszlim kötődése, még riportműsoraiban is többek között Észak-Európát és Latin-Amerikát mutatta be.

A tévés személyiség 1946-ban született Zágrábban. Édesapja diplomata volt, aki a dél-dalmáciai Stonból származott, édesanyja pedig dubrovniki születésű. Tőlük ragadt rá az olasz nyelv dalmáciai változata. Mint diplomatagyerek Strasbourgban járt általános iskolába, ott tanult meg franciául, azután Montevideóban spanyolul. Egy évet töltött Londonban, mint bútorszállító, miután leszerelt a jugoszláv hadseregből. Belgrádban jogot végzett, de a kezdetektől televíziós újságíró volt, 1970-ben a belgrádi tévében kezdte karrierjét, 1980 és 1985 között a tévé New York-i tudósítója volt, majd tanított a belgrádi újságíró-egyetemen.

Ante Markovic akkori jugoszláv miniszterelnök kezdeményezésére 1990-ben létrehozták a Yutel televíziót, hogy az egyre zavarosabb időkben csillapítsák az indulatokat, amelyek 1991-ben háborúba torkolltak. 1992-ben a Yutel megszűnt, Milic Zágrábba költözött, de csak 1997-ben kapott munkát a horvát televízióban, és évek alatt a közmédium legnépszerűbb és leghitelesebb újságírója lett. 2006-ban megválasztották Az év újságírójának.

Egy hétfőn megjelent interjúban megemlékezett Kovács László kollégájáról és barátjáról, az újvidéki tévé helyettes igazgatójáról, 1990-től 1992-ig a zágrábi tévé külpolitikai kommentátoráról, egyidejűleg a Yutel főszerkesztő-helyetteséről. Kovács László 1992-ben költözött Budapestre és az MTI belgrádi tudósítói posztjára készült, de még mielőtt megkezdhette volna kiküldetését – 2006. január 1-én, 60 évesen – szívrohamban elhunyt.

Goran Milic – ahogy horvát és más balkáni lapok írták – ugyanúgy készült a vasárnap esti adásra, mint máskor: délután háromtól sétált a városban, kávét ivott az egyik presszóban, újságot olvasott és 19.30-kor ott ült a híradó stúdiójában, a megszokott helyén, de már utódjával, Sandra Krizaneccel együtt. „Örültem, hogy dolgozhattam önökért, ami tetszett, emlékezzenek rá, ami nem, azt felejtsék el" – ezek voltak horvát híradósként az utolsó szavai.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X