nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ahol az ateisták is böjtölnek

A lengyelek 90 százaléka a hagyományokhoz hűen ünnepli a karácsonyt, a nem vallásosak is böjtölnek december 24-én, és a jókívánságok mellett „ostyát törnek” a szeretteikkel, annak ellenére, hogy egyre többen ünnepelnek a szállodákban – derül ki a TNS OBOP lengyel közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből.

MTI | 2011. december 26.
|  

„Az igazán családias ünneplésre épp egy hotelben van lehetősége az embernek. Amikor végre nem kell órákat töltenie sorban állva az üzletekben, illetve főzőcskézve a konyhában. Mert itt mindent mások készítenek el és szolgálnak fel.” – mondta a podroze.pl turisztikai honlapnak Jan Oleksy, egy Krakkó környéki szálló tulajdonosa, aki már tizedik alkalommal szervez karácsonyi ünnepséget a vendégeinek.

A karácsonyi szokások nagy része a szentestére vonatkozik. Elsősorban vallási eredetűek, de olyan szorosan beépültek a kultúrába, hogy még a nem hívők is fenntartják őket. December 24-én a lengyelek családi körben ünnepelnek, és hagyományosan egész nap böjtölnek, pedig ezt a kötelezettséget a katolikus egyház 2003-ban hivatalosan törölte.

A lengyelek a betlehemi csillagot szimbolizáló első csillag megjelenésekor ülnek asztalhoz, és minden házban van egy szabad teríték a váratlan vendég számára is. Az ünnepi vacsora előtt a lengyelek „ostyát törnek” (oplatek), és kívánnak egymásnak minden jót.

A szenteste fontos attribútumai közé tartozik a tizenkét apostolt felidéző tizenkét fogás is, például a karácsonyi borscs (céklaleves), sült ponty, pierogi (töltött tészta), illetve az aszalt gyümölcsös ünnepi kompót. Lengyelország nagy részén az ajándékokat a régiónként más-más néven emlegetett Mikulás hozza, és csak Sziléziában tölti be ezt a szerepet a kisded Jézus.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X