nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
TEDx-konferencia Budapesten

Az emberéletet mindenfelől körülvevő határok átlépésének, meghaladásának lehetőségeit járja körül számos külföldi és hazai előadó – fizikustól zenészen, biogenetikuson, hegymászón és újságírón át jövőkutatóig – a „TEDxDanubia Határokon át” című konferenciáján március 22-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

MTI | 2013. március 8.
|  

A világot körülölelő határok egyszerre nyújtanak biztonságot, ugyanakkor korlátoznak is: a lehetetlen és a különbözőség, a félelem és a szegénység, a kétség és a közöny, a tudatlanság és a bizalmatlanság, a megszokások és a sztereotípiák, a meg nem értés és az el nem fogadás határai mind nagyban befolyásolják, hogy az ember milyen életet élhet – vallják a TEDxDanubia szervezői, akik a sorozat következő konferenciáján a határok megismerésére és átlépésére kívánják sarkallni a közönséget.

A rendezvény előadói között lesz Al-Ghaoui Hesna Prima Primissima-díjas újságíró, szerkesztő, riporter, aki az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait, valamint Benjamin Allanach, a Cambridge-i Egyetem elméleti fizika professzora, a CERN európai részecskefizikai laboratóriumának vendégkutatója is.

Brian David Johnson feladata az Intel Corporation jövőkutatójaként működőképes vízió felállítása a számítástechnikáról, míg Aubrey de Grey orvosbiológiai kutató, gerontológus az öregedés ellen küzdő SENS Alapítvány kutatási igazgatója azt kutatja, hogyan lehet „kezelni” az öregedést.

A Mount Everestre első magyar hegymászóként feljutó Erőss Zsolt egy balesetben elvesztette jobb lábát, hivatását folytatva azonban az aktív élet hirdetője maradt, Lee Cronin kémikus pedig csoportjával olyan technológiai alkalmazásokat fejleszt, amelyek a vegyészet „demokratizálását”, például a fejlődő országok fontos gyógyszereinek előállítását segítik.

A külföldi és hazai előadók között lesz mások mellett Bodnár Attila építész, az Organica szennyvízkezelő üvegházak kifejlesztője, Nermeen Shaikh televíziós újságíró, a Democracy Now! független hírműsor heti műsorvezetője és Bolyki György zenész, producer, a Bolyki Brothers egyik alapítója is.

A TED konferenciák a 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal a szervezők szándéka szerint intenzív és inspiráló élményt jelentenek egy heterogén közegből érkező, de nyitott és intelligens közönség számára.

A rendezvényen ezúttal a nap témájához illeszkedő programokra és workshopokra is sor kerül, azok listája rövidesen olvasható a rendezvény honlapján.

A TEDxDanubia-rendezvénysorozat a 25 éve indult és mára már fogalommá vált nemzetközi TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciák első önálló szervezésben megvalósuló hivatalos magyarországi változata. A cél olyan közeg létrehozása, ahol egy jobb, élhetőbb és fenntartható jövő érdekében születhetnek víziók, és ahol közösen lehet gondolkodni-tenni azért, hogy ezek valósággá válhassanak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X