nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciamánia márciusban

A francia nyelvet és a nyelv köré szerveződött frankofón közösség kulturális sokszínűségét népszerűsíti a Frankofónia Fesztivál, amelyet 12. alkalommal rendeznek meg március 2. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden.

MTI | 2012. március 1.
|  

A közönség a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával: irodalom a Karib-szigetekről és Afrikából, slam és swing Franciaországból, sanzon és ska Belgiumból, alternatív rock Romániából, koncertfilm Szenegálból, filmillusztrátorok munkái Svájcból, valamint kiállítás Madagaszkárról.

Március 20. a frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a Budapesti Francia Intézet további tíz ország – Belgium, Egyiptom, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám –diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze a Magyarországon tizenkettedik alkalommal jelentkező Frankofónia Fesztivált. Magyarország részéről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatja az eseményt. Az idei fesztivál kiemelt eseménye Eugene Ionesco A székek című darabjának magyarországi turnéja a résztvevő városok Francia Kulturális Egyesületeinek (Alliance Française) közvetítésével. A budapesti bemutató után a szerző lánya, Marie-France Ionesco előadást tart a világhírű drámaíró munkásságáról.

A budapesti programsorozat meghatározó részévé vált a Közép-Európában egyedülálló Frankolorés nevű színházi fesztivál, amely idén francia és magyar nyelvű előadásokkal várja az afrikai és a karibi térség irodalma iránt érdeklődőket.

Emellett a fesztivál szervezésében résztvevő frankofón országok turisztikai-gasztronómiai kiállításon keresztül is bemutatkoznak a Millenárison, amelyet egy fergeteges frankofón buli követ az Erzsébet téri Akváriumban.
A nagyközönségnek szóló programmal párhuzamosan számos iskolai rendezvény is ösztönzi a franciául tanuló diákokat és tanáraikat, hogy a francia nyelvet a tanórákon kívül is használják.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete (Organisation Internationale de la Francophonie) a francia nyelvet használó országok összefogásának fóruma, jelenleg 56 állam és kormány a szervezet teljes jogú tagja és 19 állam megfigyelői státusban van. 2004 óta Magyarország megfigyelőként részt vesz a szervezet munkájában. Az idei fesztivál teljes programja a szervezet honlapján olvasható – tájékoztatta a budapesti Francia Intézet az MTI-t.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X