nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tanulmányi versenyeket a kisebbségeknek is!

A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak országos szinten is szükség van versenyekre saját nyelvükből és irodalmukból Ukrajnában.

MTI | 2013. május 22.
|  

Az ukrán törvényhozás négy nemzetiségi képviselője közösen fordult Dmitro Tabacsnik oktatási miniszterhez, hogy a kisebbségek nyelveiből és irodalmából is rendezzenek Ukrajnában országos tanulmányi versenyeket – tájékoztatta Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének sajtószolgálata kedden közleményben az MTI-t. A verhovna rada (felsőház) egyetlen magyar nemzetiségű képviselője mellett a beadványt aláírta Anton Kissze bolgár, Ion Popescu román és Vagyim Kolesznyicsenko orosz nemzetiségű képviselő, akik egyben országos kisebbségi szervezetek vezetői is.

Dmitro Tabacsnik a napokban levélben arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az oktatási minisztérium konkrét lépéseket tesz kérésük teljesítésére, és már folyamatban van e versenyek szabályainak kidolgozása. Gajdos István hangsúlyozta, hogy a versenyeken a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok országos szinten mutathatnák be tudásukat saját nyelvükből és irodalmukból. Ez egyúttal még jobb tanulásra sarkallná őket, mivel az országos tanulmányi versenyek helyezettjei előnyöket élveznek az egyetemekre és főiskolákra való felvételizés során.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X