nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csalások a magyar iskolák érdekében

Tizenhét burgenlandi településen folyik vizsgálat azzal a gyanúval, hogy a helyi iskolabezárások elkerülése érdekében magyar tanulókat hamis lakcímre jelentettek be.

MTI | 2012. május 21.
|  

A cikk nem sorolja fel az érintett településeket. Korábbi beszámolókból ismert ugyanakkor, hogy a burgenlandi tartományi parlament felfüggesztette három, a vizsgálatokban érintett képviselő mentelmi jogát. A képviselők Josef Loos illmici (Illmitz) polgármester (Osztrák Szociáldemokrata Párt SPÖ), Manfred Kölly németkeresztúri (Deutschkreuz) polgármester (Burgenlandi Lista) és Gerhard Steier (SPÖ), Cinfalva (Siegendorf) volt első embere mentelmi jogát függesztették fel.

Az ORF internetes tudósítása szerint több helyen a tanárok nehezményezik, hogy hosszadalmas kihallgatásnak vetik alá éscsaknem bűnözőkként kezelik őket.

A tartományi parlament elnökének tisztségét is betöltő Steier a portálnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy politikai okok állnak a feljelentési hullám mögött.A feljelentés, a hitelrontás, vagy akármilyen módon áskálódni egymás ellen ez mára szinte a politika alapeleme lett” – mondta. Steier szerint a helyi iskolát sosem fenyegette az a veszély, hogy a minimális 90 fő alá csökken a létszám, és legfeljebb egy magyar iskolás lehetett bejelentve helyi lakcímre.

Több burgenlandi politikus szerint a feljelentések hátterében az áll, hogy októberben önkormányzati választások lesznek a tartományban.

2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner konzervatív (ÖVP) tartományi tanácsost hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az iskola működésének fenntartása miatt utasítást adott a helyi iskola négy magyar tanulójának bejelentésére zurányi lakcímre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna. A politikus azzal védekezett, nem tudta, hogy törvényszegésnek számít, amit tett. Mint mondta, meggyőződése volt, hogy senkinek nem árt ezzel, az iskolát viszont megmenti a bezárástól. Falb-Meixner később lemondott tanácsosi tisztségéről.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X