nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szóvicc nem jó vicc

Nyolcmillió kínai vakot haragított magára a kínai Pizza Hut új termékének reklámjával.

MTI | 2013. június 10.
|  

Bocsánatkérésre kényszerült az amerikai Pizza Hut gyorséttermi hálózat kínai vezetése egy balul elsült reklám miatt, miután az ország legalább öt városában tüntettek ellene vak emberek – jelentette a kínai média pénteken. A problémát egy animációs filmben szereplő szóvicc okozta. A Pizza Hut új termékét, garnélarákos golyóit reklámozta benne, ám a töltelék nevének kiejtése és a ’vak’ szó a kínai nyelvben azonos, csupán az írása más. A klipben az egyik szereplő azt kérdezi: te tudod, hogy miért gurulnak össze-vissza ezek a golyók? Mire a másik: hát mert vakok. Az online hirdetés felbőszítette a nem látó embereket, akikből több mint 8 millió van a kelet-ázsiai országban. Az érzékeny fehérbotosok [MTI – a szerk.!] a népszerű éttermek elé vonultak, és hangos demonstrációkkal fejezték ki nemtetszésüket.

A fővárosban, a dél-kínai Kantonban, az északi Sicsiacsuangban és Csengcsouban, valamint a kelet-kínai Csingtaóban voltak kisebb-nagyobb demonstrációk, amelyek résztvevői a gyorséttermek bojkottjára szólítottak fel. A Pizza Hut vezetése nyilvános közleményeiben és mikroblogján nem győz bocsánatot kérni minden fogyatékossággal élőtől és a közvéleménytől, s mindenki megértését kérve. Egyúttal természetesen intézkedtek az április óta a főbb kínai videoportálokon fent lévő hirdetések levételéről. Az interneten ugyanakkor volt, aki úgy vélte, hogy a Pizza Hut nem járt el körültekintően, mivel gondoskodnia kellett volna arról, hogy bocsánatkérése e réteghez valóban eljusson, hiszen az érintettek nem tudják elolvasni a világhálón közzétett üzeneteiket.

A Yum Brands, a Pizza Hut és a KFC tulajdonosa Kínában összesen körülbelül 5 és félezer éttermet működtet, tavaly 800-at épített, míg 2013-ban 700 újnak a nyitását tervezte. A cégnek – ígéretes piacán – komoly gondot okozott, amikor januárban kiderült, hogy a KFC üzleteiben antibiotikumok felhasználásával táplált csirkéket értékesítettek. A madárinfluenza új vírusa ugyancsak jelentősen visszavetette üzleteinek forgalmát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2013. június 10. 16:29

Írják ki szövegesen a bocsánatkérést az interneten, és akkor a képernyőolvasók is el tudják olvasni.

Információ
X