nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A vakok is szexelnek!

A látássérültek a kormányhoz fordultak Zimbabwéban, hogy a kondomokra Braille-írással is felkerüljön az ismertető.

nyest.hu | 2009. október 8.
|  

A látássérültek a „kihalás veszélyének” vannak kitéve azáltal, hogy sokuknak lejárt szavatosságú óvszert adnak el - olvasható a vakok érdekvédelmi szövetségének érvelése az afric.com-on. A szervezet szóvivője szerint sokan úgy gondolják, hogy a látássérültek nem élnek szexuális életet, ezért kihagyják őket a HIV/AIDS betegségről szóló ismeretterjesztő programokból is. Mindez pedig nagy veszélyt jelent rájuk nézve.

„Ugyanolyan aktív – vagy talán még aktívabb – nemi életet élünk, mint az ép emberek, ezért az AIDS betegséggel szemben ugyanolyan védelemre van szükségünk” - fogalmazott a szövetség szóvivője. „Az Egészségügyi és Gyermekvédelmi Minisztériumnak el kéne érnie, hogy a kondomokra Braille-írással is felkerüljenek az információk, hogy azokat el tudják olvasni közülünk azok, akik ismerik ezt az írást.” Jelen pillanatban az óvszereken csak angolul szerepel a felirat.

Az intézkedést azért is tartják fontosnak, mert a vakok száma becslések szerint egyre nő Zimbabwéban: a népességnek közel tíz százaléka látássérült. Ahogy Alexander Phiri, a Fogyatékosok Dél-Afrikai Szövetségének elnöke rámutat: „olyan programok kidolgozására van szükség, amelyek speciálisan a fogyatékkal élők számára vannak megtervezve.”

Információ
X