nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Láthatatlan” internetes népszámlálás?
Népszámlálás: a vakok és gyengénlátók is tiltakoznak

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul és eljárást kezdeményez a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) szemben, mert az általa képviselt emberek számára használhatatlan a népszámlálás internetes kérdőíve – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

MTI | 2011. október 18.
|  

A közlemény szerint hiába a jogi kötelezés, hiába a csak odafigyelést, vagyis anyagi ráfordítást nem igénylő technikai lehetőség (képernyőolvasó szoftver), a látássérült emberek ezúttal is látó társaikra szorulnak.

„A KSH nem gondolt a vak emberekkel, legalábbis nem időben” – tették hozzá.

A közleményben az áll: az érintettek elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarországon 2011-ben még mindig olyan megoldást lehessen alkalmazni egy ekkora jelentőségű társadalmi akcióban, mely nem vesz tudomást a több ezer hazai vak és alig látó emberről, akik között több ezren napi szinten használják a világhálót információszerzésre, kommunikációra, tanulásra vagy munkavégzésre.

A KSH azt közölte az MTI-vel, hogy összesen 750 ezer címről töltötték ki a népszámlálási kérdőívet az interneten vasárnap 18 óráig, ez a háztartások 17 százalékát jelenti. Elektronikus adatszolgáltatásra vasárnap éjfélig volt lehetőség, ezután már csak a papíralapú kérdőíven lehet válaszolni a kérdésekre, október 31-ig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Szalakóta 2011. október 20. 15:05

Helyesbítés: vagy aki legalább öt nyelven tudja megértetni magát. Ez is torzítás. És ha statisztikát készítünk, akkor torzítás be, torzítás ki (BIBO).

4 Szalakóta 2011. október 20. 15:03

Ha még ez lenne az egyetlen probléma...

Fogyatékosságból egy személynél legfeljebb három volt megjelölhető, és nyelveknél is csak egy-négy beszélt nyelv volt megadható az anyanyelvvel együtt. Mi van azzal, aki nem tudja egy nyelven sem kifejezni magát, vagy legalább négy fogyatékossága van? Vagy aki nem talált munkát magának, az merje bejelölni, hogy nem tud két héten belül munkába állni.

Ami engem illet, eltéévesztettem az egyetemen elvégzett féléveim számát, ötöt írtam hét helyett.

Bocsánat, kollégák...

3 csulla 2011. október 18. 21:53

Pedig még egy gipsz fejet is kaptak!Tőle!

2 csulla 2011. október 18. 21:53

Pedig még egy gipsz fejet is kaptak!Tőle!

1 csulla 2011. október 18. 21:53

Pedig még egy gipsz fejet is kaptak!Tőle!

Információ
X