nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A korrupcióellenesség nyert a netes szavazáson

Az „APEC-kék” az APEC szervezet pekingi csúcstalálkozója idejére „varázsolt” kék égre utal, s egyben a múlandóság kifejezője lett.

MTI | 2014. december 25.
|  

A ’törvény’ [fa] és a ’korrupcióellenesség’ [fan fu] lett az év kínai írásjegye, illetve szava – számolt be róla a kínai országos nyelvfigyelő- és kutatóközpont közvélemény-kutatása nyomán a helyi média pénteken. Az interneten végzett felmérés egy hónapon át tartott, a válaszadók 7 ezer javaslatot tettek. Ez volt az első alkalom, hogy az év szavára és írásjegyére online lehetett javaslatot tenni, illetve szavazni. Korábban kizárólag szakértők döntöttek erről.

A kínai politikai vezetés, a propagandagépezet és benne a média idén valóban hangsúlyosan beszélt a törvényesség és az alkotmányosság fontosságáról, a híradásokban pedig naponta lehetett olvasni különböző szintű korrupt vezetők lebukásáról. A korrupció elleni harcba bevonták a lakosságot, a közösségi médiát és a sajtót is.

A média képviselőiből és nyelvi szakemberekből álló grémium az idén a nemzetközi hírek világából az ’eltűnt’ karaktert és a ’Malaysia Airlines’ szavakat választotta, mint a 2014-re leginkább jellemzőket. A választott szavak hátterében az év nagy visszhangot kiváltott rejtélyes és drámai eseménye, a Malaysia Airlines Kuala Lumpúrból Pekingbe tartó MH370-es járatának tragédiája áll. A Boeing 777-es fedélzetén 239 emberrel, köztük 154 kínai utassal ismeretlen körülmények között tűnt el, vélhetően a tengerbe zuhant.

A nyelvi bizottság szakértői tízes listát tettek közzé az „év jelszava”, az „új szavak” és az „internetszleng” kategóriáiban. A jelszavak között szerepel például „az országot törvényekkel kell igazgatni”, vagy az új Selyemút gazdasági övezetre utaló „egy övezet, egy út”.

APEC felett az ég
APEC felett az ég
(Forrás: jianbinger.com)

Az új szavak, kifejezések közé sorolták az „APEC-kéket”, amely az APEC szervezet pekingi csúcstalálkozója idejére „varázsolt” kék égre utal, s egyben a múlandóság kifejezője lett. E kategóriában kapott helyet a „Foglald el a központot!” hongkongi mozgalom, amely a két és fél hónapig tartó tüntetéshullám egyik szervezője volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X