nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szóhasználat és vonzódás:
már a névelő is gyanús?

Hogyan lehet megkülönböztetni a kudarcra ítélt fellángolást az igazi szerelemtől? Egy korábbi kutatás szerint a legsikeresebb kapcsolatokban a pároknak azonos érdeklődésük, értékrendjük, személyiségjegyeik vannak. Lehet, hogy névelőink is árulkodnak kapcsolataink hosszúságáról?

nyest.hu | 2013. május 16.
|  

A Psychological Science című folyóiratban közölt új kutatás azt állítja, hogy a legegyszerűbb szavakból, amit két szerelmes az egymással való társalgás közben használ, megállapítható, hogy mennyire vonzódnak egymáshoz, illetve megjósolható, hogy milyen valószínűséggel maradnak továbbra is együtt.

A Texasi Egyetemem dolgozó James Pennebaker szociálpszichológus és kollégái negyven férfi és nő villámrandevúját filmezték le, melynek során tizenkét ellenkező nemű jelölttel kellett beszélgetniük. Később az alanyoknak mindegyik randit osztályozniuk kellett aszerint, hogy mennyi közös tulajdonságot fedeztek fel a másikban, illetve mennyire volt kedvük egy következő találkozóhoz az illetővel. Pennebaker kielemezte a résztvevők beszélgetéseit aszerint, hogy olyanokat mint a him (’őt', 'neki’), the ('a/az'), as (mint) és a be ige (lenni) hogyan és mennyit használnak. Ezek a funkciószavak ugyanis a legtöbb kontextusban használatosak, feldolgozásuk gyors és tudattalan. 

Azok a párok, akik azonos típusú funkciószavakat hasonló gyakorisággal használtak, a felmérés szerint nagyobb eséllyel akarták egymást újra látni, attól függetlenül, hogy véleményük szerint mennyi közös tulajdonsággal rendelkeztek. Egy ezt követő tanulmányban Pennebaker nyolcvanhat komoly kapcsolatban élő pár instant üzeneteit hasonlította összel. Arra jutott, hogy minél nagyobb volt az egyezőség a funkciószavak használatában, annál valószínűbb, hogy három hónappal később is együtt voltak, függetlenül attól, hogy milyen boldognak vallották magukat korábban.

 

Szóhasználat és vonzódás:<br /> már a névelő is gyanús?
Forrás: fabulousmag.com

 

A nagy kérdés az, hogy könnyebben kerülünk-e egy hullámhosszra olyanokkal, akik hasonló módon beszélnek, mint mi, vagy alkalmazkodunk beszédünkben azokhoz, akiket kedvelünk. Pennebaker szerint mindkettő lehetséges, de ő úgy hiszi, hogy az utóbbi a hajtóerő. A nyelv azért tudja megjósolni a kapcsolat sikerét, mert azt tükrözi vissza, hogy a párok mennyire figyelnek oda egymásra. 

Forrás

Scientific American: The Language of Love: Word Usage Predicts Romantic Attraction

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2013. május 16. 21:53

Slip it in, slip it out.

Információ
X