nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rokonok?
Sznob és snóbli?

Ha két szó felületesen hasonlít egymáshoz, még nem feltétlenül függenek össze. Persze a kapcsolat nem kizárt. Ilyen esetekben egyedül a tények beszélhetnek. Ha vannak. És ha nem némák.

nyest.hu | 2011. december 13.
|  

Rita nevű régi, hűséges olvasónk kérdezi:

a s.noblilisből kialakult sznob szónak (ezt jól tudom?) van bármi köze a snóblihoz?

Nos, az igazság az, hogy a sznobnak nincs köze a nobilishoz (mely egyébként latinul ’nemes’-t jelent). Van ugyan egy, valószínűleg az angol nyelvterületen elterjedt tévhit, miszerint ez a sine nobilis ’nemesség nélkül(i)’ rövidítéséből született volna, ez azonban nem igazolható.(Ettől függetlenül a magyar wikipédia megfelelő szócikke ezt mint tényt állítja.) A tévhitet bizonyára erősíti, hogy egy népszerű hetilap kulturális rovata a Snoblesse oblige címet viseli, amely szójáték a francia noblesse oblige ’a nemesség kötelez’ mondással.

A szó az angolbol terjedt el a világ nyelveiben, eredeti jelentése ’suszter’ vagy ’suszterinas’: 1781-ben bukkan fel először, 1796-ból már arra is van adat, hogy ’városlakó’ vagy ’helyi kereskedő’ jelentésben is használják. 1831-ben ’közrendű, vagy alsó néposztályba tartozó személy’ jelentésben kezdik használni. A maihoz közel álló ’felkapaszkodó, a felsőbb osztályokat majmoló személy’ jelentése 1843-ban bukkant fel, és 1848-ban vált igazán népszerűvé William Thackeray Sznobok könyve című regényének köszönhetően. Ez később bővült azokra, akik bármilyen formában hangsúlyázzák a nemességüket, vagy akik nemességre vágynak. Mai jelentése, azaz ’aki lenéz mindent, mely rangban, műveltségben vagy ízlésben alacsonyabb rendűnek tartott’, először 1911-ben bukkan fel.  Ez az a jelentés, amely nyelvek szélesebb körében elterjedt.

Illusztráció a Sznobok könyvének eredeti kiadásából
Illusztráció a Sznobok könyvének eredeti kiadásából

De mi a helyzet a snóblival? Ez olyan játékot jelent, amelyben egy vagy több játékos néhány apró tárgyat (magot, pénzérmét) a tenyerébe rejt („dug”), a másiknak (többinek) pedig ki kell találnia, hopgy páros vagy páratlan számú tárgyat dugott-e el. Több változata is ismert. Ezzel sajnos a név eredetével kapcsolatban nem lettünk okosabbak. Sajnos A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára nem tartalmazza snóbli szócikket.

A szó hangalakja azonban egyértelműen arra utal, hogy német vagy jiddis jövevényről lehet szó. A jiddisben megvan a Schnobel ’csőr, nagy, görbe orr’, irodalmi német megfelelője a Schnabel ’csőr’. Ez hangalakilag könnyen megfeleltethető a magyar snóblinak, és elképzelhető, hogy az erdetileg magokkal játszott játékhoz valahogyan asszociálták a csőrt. Ez azonban inkább találgatás, alapos forráskutatás nélkül biztosat nehéz mondani. Az is elképzelhető, hogy a játék neve egyszerűen egy Schnobel nevű személy nevéből származik.

A sznob és a snóbli nem csupán jelentéseik miatt kapcsolhatóak össze nehezen, hanem az is nehezen lenne magyarázható, hogy a szó eleji [sz] miként vált [s]-sé, illetve ebben az esetben mi lenne a szó végi -li. Utóbbi aligha kerülthetett hozzá a magyar nyelvben.

Források

snob

Shnobel

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Szűcs Gábor 2016. december 1. 16:29

A „sznob” szót Thackeray már a The Book of Snobs (1848) előtt használta az említett jelentésben egy esszéjében (The Snobs of England, 1846–47).

2 tkis 2011. december 13. 18:04

"nincs kizárva, hogy a snob eredetileg a sine nobilitate rövidítése volt, amit a divatos angol iskolákban írtak a diák neve mögé annak jelölésére, hogy nem nemesi származású" (Lotz János: Szonettkoszorú a nyelvről 26).

1 Galván Tivadar 2011. december 13. 13:24

Én annak idején arra gondoltam, hogy a "snóbli" talán a "knobeln" [találgatni] igéből származik, bár azt természetesen nem tudtam/tudom megmagyarázni, hogy hogyan, miért lett a "kn"-ből "sn".

Információ
X