nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Cypriánus: @Mackósajt: Pontosan ugyanazt kifogásoltam. Sokan a Baktria- Margiana Komplex ( BMAC) indo...
  2020. 07. 13, 00:11  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: Miért épp a lényeget törölték? Csoda,hogyha nem értik amit mondok,ha még a magyarázatot se...
  2020. 07. 12, 20:52  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @Gelmik: Annyit tudok mondani a tanulni sohase késő: agyat tisztára mosni mindig késő. aki...
  2020. 07. 12, 20:20  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @mederi: Nagyon jól tudom, hogy mi a mutáció, ere van amúgy a magyar, germagyar szó a másu...
  2020. 07. 12, 20:06  Mi is az az Uralonet?
 • Mackósajt: @Cypriánus: De nem a 4500 év maga amit valószínűtlennek tartok, hanem a 4500 év és Afganis...
  2020. 07. 12, 19:57  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák–magyar színházi találkozó

Színházzal az európai közeledésért cím alatt kétnapos szlovák-magyar színházi fesztivál nyílt meg vasárnap Pozsonyban.

MTI | 2011. március 28.
|  

A színházi világnaphoz időzített rendezvénysorozatot a pozsonyi Kis Színpad szervezte meg – immár második alkalommal – együttműködve a pozsonyi magyar kulturális intézettel, valamint a szlovák kormányzati szervekkel. A rendezők elsősorban a színházi szakma képviselőit várják, ezért színházi témájú szakmai beszélgetések is szerepelnek a műsorban.

Nyitó előadásként vasárnap délután – Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter ünnepi beszédét követően – a vendéglátó együttes által bemutatott Lukás Brutovsky Na obed (Ebédre) című színművét láthatta a közönség. A színdarab után kerekasztal-beszélgetést rendeztek, amelybe Spiró György, Závada Pál, valamint Lukás Brutovsky és Roman Oleksák szlovák drámaírók, illetve a megjelent nézők is bekapcsolódtak.
Závada Pál a pozsonyi Új Szóban örömét fejezte ki a fesztivál felett. „Aminek külön örülök: van egy szlovák–magyar színházi fesztivál, egy kisebb rendezvény, amelyet a szlovák fél kezdeményezett. Én ezt nagyon fontosnak tartom, és nemcsak azért, mert a két ország kapcsolatán a kultúra terén is van mit javítani, egymás színházi és irodalmi értékeit jobban kellene ismernünk, hanem hogy a következő alkalommal még több társulatot vendégül látó rendezvényről beszélhessünk. Ehhez természetesen a magyar félnek is össze kellene szednie magát, hogy a kapcsolat kétoldalú legyen” – nyilatkozta Závada az újságban.

Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi alelnöke az esti előadás előtt megnyitja Bozóki Mara szcenográfus kiállítását. Ezt követően a Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház bemutatja közös produkcióját, a Nino D'Introne – Giacomo Ravicchio szerzőpáros darabját, a Robinson and Crusoe-t.

A szerzők Daniel Defoe klasszikus regényének két szereplőiből alkottak két személyt, két ellenséges pilótát, aki más-más nyelven beszél, de ha túl akarja élni a helyzetet, melybe került, utat kell találnia a másikhoz.
Hétfőn Spiró György Prah című darabját mutatja be a révkomáromi Jókai Színház, majd kerekasztal-beszélgetés következik Milos Mistrík, Hizsnyan Géza,  Gosztonyi János, illetve Koltai Tamás kritikusok részvételével.

Aznap délután a budapesti szlovák színház, a Vertigo mutatkozik be, Roman Oleksák Ticho-Csend című darabjával. A bemutató előtt Fúzik János, a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke mond beszédet.

A rendezvénysorozatot hétfőn este a budapesti Kis Színház Závada Pál: Bethlen című darabjának bemutatója zárja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X