nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
36 éve magyarul

Érett korba lépett az Újvidéki Színház: ma tölti harminchatodik életévét. A szabadkai mellett ez Vajdaság másik kizárólag magyarul játszó színháza.

MTI | 2010. január 27.
|  

Ma ünnepli megalakulásának 36. évfordulóját az Újvidéki Színház, a Vajdaság két kizárólag magyarul játszó teátrumának egyike. Az évforduló ezúttal egybeesik a már hagyománnyá vált „darabtemetéssel”, amikor még egyszer előadják a színház valamelyik nagy sikerű produkcióját. Az idén Michael Frayn Még egyszer hátulról című fergeteges bohózatának felpörgetett, új gegekkel dúsított változatát élvezheti a közönség, hogy utána a 2008 nyara óta futó előadás – ahogy az Újvidéki Színházban mondják – a színháztörténet kulisszái mögé kerüljön.

A László Sándor igazgató vezette társulat 1974-ben, Örkény István Macskajátékának bemutatójával kezdte a működését. A 24 tagú társulat azóta havonta mintegy 15 előadást tart a színház két termében. A repertoár az évi öt premierből, s az előző szezonból tovább vitt 5-6 darabból áll. Változatos a kínálat: dráma, vígjáték, vaudeville, operett, musical váltakozik benne.

A 36 év két legnagyobb sikerű előadása Luigi Pirandello Hat szerep keres egy szerzőt című műve, valamint a Sziveri János vajdasági költő poémája alapján készült Szelídítések volt. Nagy sikerrel játszott musicaleket is a társulat: a Sztárcsinálókat, a Hairt, a Chicagót. A legtovább futó előadás Molnár Ferenc Játék a kastélyban című műve volt.

Az Újvidéki Színház számos fesztiválon kapott elismerést, köztük a határon túli magyar színházak hagyományos kisvárdai seregszemléjén. A legtöbb díjjal Friedrich Dürrenmatt Play Strindberg című darabjának előadását jutalmazták.

Információ
X