nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Koronázás, színház és pozsonyi kifli

Szeptember elején nem a Nemzeti dal hangzik el a Nemzeti Múzeum lépcsőin, hanem koronázási ünnepségnek lehetünk tanúi.

MTI | 2012. augusztus 24.
|  

Koronázási szertartás, kiállítás a kassai korzóról, színházi előadás, zene az A38 hajón, részvétel a Pozsonyi Pikniken – mások mellett ezek szerepelnek a budapesti Szlovák Kulturális Hét szeptember 1-től 7-ig tartó programján.

Az MTI nem tartja fontosnak, de mi eláruljuk olvasóinknak, hogy a Pozsonyi piknikre nem kell Pozsonyba utazni: az ünnepséget az újlipótvárosi Pozsonyi úton tartják.

Jana Tomková, a Szlovák Intézet igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kulturális hét kezdete, szeptember 1. a szlovák alkotmány ünnepe. Ekkor tartják – idén negyedik alkalommal – a Pozsonyi Pikniket is, amelyen részt vesz az intézet. Standjukon bemutatják az észak-nyugaton fekvő, gyógyvizéről híres Trencsénteplicet, Karol Krcmár papírvágó művészt, aki a Gyermekek utcájában is fellép.

Idén is készítenek a piknikre sztrapacskát és – csakúgy mint tavaly – várják a kóstolni vágyókat. A hagyományos pozsonyikifli-sütő verseny fődíja az lesz, hogy két személy két éjszakát tölthet egy szállodában Pozsony központjában. A díjat Jana Tomková adja át a győztesnek.

A Magyar Nemzeti Múzeum főbejárata lesz a helyszíne vasárnap  annak a bemutatónak, amely Mária Terézia 1741. június 25-i pozsonyi koronázási ünnepségéről szól. A magyar és latin nyelvű előadáson a királynőt a magyar-szlovák születésű Becse Szabó Helena szoprán személyesíti meg. Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: húsz olyan színészt és énekest válogattak az előadásra, akik tudnak magyarul is, a latin pedig a templomi szertartás nyelve. Pozsonyban már 10. alkalommal rendezik meg ezt az ünnepséget, korhű ruhákban vonulnak végig a városon és változatlan a lakosság érdeklődése az esemény iránt – emelte ki az igazgatónő.

Breznóbánya, az Alacsony-Tátra lábánál fekvő közép-szlovákiai város lesz a középpontban szeptember 3-án a Szlovák Intézetben, majd este a breznói Ján Chalupka Színház szlovák nyelvű előadása a budapesti szlovákságnak szól.

Kedden, szeptember 4-én két kiállítást nyitnak az intézetben. A Kassai korzó – hírességek albuma címmel könyvet mutatnak be olyan személyekről, akik az 1800-as évek végén meghatározták Kassa arculatát. Köztük van Schalkházi Leopold, aki 1873-ban a korszak legelegánsabb szállodáját építtette meg. Szó van az albumban Répánszky Mihály építészről, Éder Jenő ügyvédről, Maurer Adolf könyvkereskedőről, aki kölcsönzött is és kiállításokat rendezett képzőművész kortársainak.

A Kelet-szlovákiai Múzeum anyagából bemutatják a kassai korzón működött fotóműterem eszközeit, fényképezőgépet, egy kirakatot berendezve, a grafikák pedig a korabeli kassai korzó hangulatát adják vissza – magyarázta az igazgatónő. Az emeleten Gyukics Péter fotográfiái láthatók a Duna hídjairól a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

A polgári kutya nevelése címmel Márai Sándor kassai magyar író által inspirált színdarabot mutatnak be este a színházteremben. A darab szerzője Silvester Lavrík rendező és Anna Vlcková-Strachan népszerű szlovák blogger. Bagyó Jánosné 1942-ben könyvet írt a polgári kutya neveléséről és gondozásáról. Amikor Márai krisztinavárosi lakása bombatalálatot kapott a II. világháború idején, épen maradt könyvei közül ezt is magával vitte és a „polgári kutya” kifejezés több írásában is előbukkan. Késő este az intézet udvarán fényinstallációban gyönyörködhetnek a látogatók.

A belvárosi Vörösmarty téren szeptember 5-én szerdán bemutatkozik Kassa, amely 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Egy busz érkezik a térre, amely pódiummá alakítható, és amelyen sok információs anyagot talál az érdeklődő.

Az A38 hajón szeptember 6-án csütörtökön együtt zenél a Groovin Heads szlovák és a Random Trip magyar együttes. A hét zárásaként szeptember 7-én pénteken hat népi iparművészeti mesterséget bemutató szlovákiai egyesület települ ki a Vörösmarty térre, majd a pozsonyi műszaki főiskola Technik nevű folklóregyüttese lép fel.

Jana Tomková beszélt arról is, hogy a kulturális hét mintegy 25 ezer euróba (csaknem hétmillió forintba) kerül, ugyanakkor sok segítséget kaptak a magyar hatóságoktól és szponzorok is támogatták őket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 lhi 2012. augusztus 24. 22:02

7 millió forint - jól gazdálkodnak a szlovákok, adnak a kultúrára, és talán példát is vehetnénk róluk. - Mennyi is jut az unortodox gazdaságpolitika keretében egy-egy külföldi magyar intézetnek programokra...?

Információ
X