nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Szintetikus drogfogyasztós és intravénás szerhasználók

Olvasónk nem a drogpolitikáról, hanem a helyesírásról kérdezett minket.

nyest.hu | 2014. december 9.
|  

Az index hírét küldte el nekünk rendszeres olvasónk, István. A szövegben általunk kiemelt két szókapcsolatra hívja föl a figyelmünket:

A Kék Pont működésére pont a 8. kerületben lenne a legnagyobb szükség, ahol helyszíni  riportjaink szerint erőteljesen megnövekedett a szintetikus drogfogyasztók száma. Az intravénás szerhasználók így most egymásnak adják át a használt tűket, ami megnövelheti az AIDS és a Hepatitisz C fertőzések számát a kerületben.

Az üzenet egyértelmű: úgy gondoljuk, senki nem kezd morfondírozni, hogy műanyagból készült drogfogyasztókról, illetve a vérbe injektálható szerhasználókról van-e szó. Pedig az iskolában valószínűleg valami ilyesmivel érveltek magyartanáraink az úgynevezett mozgószabály megtanulása mellett... Ahogy nem mindegy, hogy idd ki a bilit vagy vidd ki a bilit, az sem mindegy, hogy szintetikusdrog-fogyasztó vagy szintetikus drogfogyasztó, illetve hogy intravénásszer-használó vagy intravénás szerhasználó.

A cikkben szereplő írásváltozatokkal ugyanis az a baj a helyesírási szabályzat (AkH.) 139. b) pontja értelmében, hogy mást jelentenek, mint amit feltehetően a cikkíró megfogalmazni kívánt. A szintetikus drogfogyasztó és az intravénás szerhasználó jelzős szerkezetek, amelyek ily módon úgy értendőek, hogy a drogfogyasztók szintetikusak, illetve a szerhasználók intravénásak. Azt, hogy ezekben a szerkezetekben a szintetikus jelző a drog-ra, az intravénás jelző pedig a szer-re vonatkozik, éppen a mozgószabály érvényesítésével tudjuk tükrözni az írásban. Ilyenkor az egyébként különírt jelzős szerkezeteket egybeírjuk, és ezekhez kötőjellel kapcsoljuk az utótagot (függetlenül a szótagszámtól!); így lesz az AkH. által megszabott norma szerinti alak a szintetikusdrog-fogyasztó, illetve az intravénásszer-használó.

Szintetikus drogfogyasztós és intravénás szerhasználók
Forrás: Wikimedia Commons / Manos Bourdakis / CC BY-SA 3.0

Megtévesztő lehet azonban ezekkel az alakokkal kapcsolatosan, hogy a helyesírás-ellenőrzők ezeket az összetételeket az előtagjaik miatt alá fogják húzni. Megtévesztő lehet továbbá az is, hogy az index (és még nagyon sokak) által is használt írásformák az esetek döntő többségében egyáltalán nem megtévesztőek, nem félreérthetőek.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X