nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Grace – Monaco csillaga
Színészet, szerelem, Monaco

Sok kislány álmodozik arról, hogy hercegnő lesz, arra már kevesebben gondolnak, hogy az milyen és mennyi kötelezettséggel jár. Grace Kelly, a philadelphiai kislány először Hollywoodot, majd Monaco hercegét hódította meg. A „Piaf” rendezőjének új filmje egy álom feladását mutatja be egy kényes politikai helyzetben, amikor egy parányi ország függetlensége volt a tét.

Nedbál Miklós | 2014. május 27.
|  

A Cannes-i Filmfesztiválon is bemutatott Grace – Monaco csillaga című film megosztotta a kritikusokat, május 22-e óta a magyar nézők is megtudhatják, miért. Olivier Dahan mozijának címszerepét Nicole Kidman alakítja, a moziban feltűnik Tim Roth, Milo Ventimiglia, Paz Vega és Frank Langella is. A mozi a legendás színésznő életének egyik sorsdöntő periódusát tárja elénk, amikor is Grace Kelly végleg maga mögött hagyta Hollywoodot Monaco hercegét választva.

Az igazi Grace Kelly

Grace Kelly 1929. november 12-én született Philadelphiában John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Maier Kelly harmadik gyermekeként. Gyerekkorában balettozni tanult; a színészmesterség alapjait a New York-i Színművészeti Főiskolán sajátította el. Nem sokkal később modellként dolgozott, illetve korabeli reklámokban is rendre felbukkant.

Grace Kelly
Grace Kelly
(Forrás: Wikimedia Commons)

1950-től televíziós sorozatokban kapott kisebb szerepeket, a filmvásznon először 1951-ben volt látható. Összesen 11 filmben szerepelt. Alfred Hitchcock egyik kedvenc színésznőjeként a mester három mozijában (Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak, Fogjunk tolvajt!) játszott. Oscar-díjra az 1953-as Mogambo című alakításáért jelölték, később a Vidéki lányért át is vehette az elismerést.

A tehetséges, elismert színésznőt többek közt romantikus viszony fűzte Clark Gable-hez, Cary Granthez és Bing Crosby-hoz is. 1954-ben ismerkedett meg Rainer monacói herceggel, tulajdonképpen itt indul Olivier Dahan filmje is. A Grace – Monaco csillaga című mozit Cannes-ban mutatták be először, abban a városban, ahol a színésznő és a herceg először találkozott.

Grace Kelly a „Fogjunk tolvajt!” című filmben
Grace Kelly a „Fogjunk tolvajt!” című filmben
(Forrás: Wikimedia Commons)

Dahan hercegnője

A 2007-as Piaf című filmjével Olivier Dahan sorra járta a fesztiválokat, számtalan elismerés söpörve be. A címszerepet alakító Marion Cotillard Oscar-díjat és Golden Globe-t is átvehetett szívbemarkoló alakításáért. Dahan új mozijában szintén életrajzi elemekkel teletűzdelt, a valós eseményekből merítő történetet dolgozott fel, de a Piaf-hatást ezúttal nem sikerült elérnie.

Miért? Részben talán azért, mert mintha nem döntötte volna el, hogy miről is szóljon igazából a filmje. Egy színésznőről, aki férje, családja miatt feladta filmes álmait? Egy hercegnővé váló asszonyról, aki férje segítségére kelve megmenti Monacót? Vagy egy egymást megismerő, összeházasodó hercegi párról, akiknek a szerelmét felőrli a politika?

Grace Kelly, alias Nicole Kidman az abszolút főszereplője a filmnek, karaktere azonban mintha mégsem lenne teljesen kibontva. Mélységeiben nem igazán derül ki, mennyire is fáj neki, hogy vissza kell utasítania Hitchcock ajánlatát, mennyire akar vagy nem akar megfelelni a vele mint hercegnővel szemben állított elvárásoknak, mennyire árnyékolja be szerelmét férje eltávolodása, mennyire bántja a hideg protokoll, melyet minden körülmények közt be kellene tartania, ráadásul gyermekeivel való kapcsolatáról még ennyi sem derül ki.

Színészet, szerelem, Monaco
Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Dahan és operatőre rengeteg közeli képpel dolgozik, többször Kidman arca, szeme tölti be a hatalmas vásznat, ami azonban mégsem hozza annyira közel a nő környezetével és önmagával vívott belső küzdelmét. Férje, a Tim Roth alakította monacói herceg karaktere még kevésbé kibontott, a további szerepekről nem is beszélve. Még valamelyest a Grace-nek támaszt és segítséget nyújtó Francis Tucker atya személyéről tudunk meg többet, akit Frank Langella alakít.

Színészet, szerelem, Monaco
Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Kicsit történelmi, kicsit romantikus, kicsit drámai, kicsit ilyen, kicsit olyan Olivier Dahan filmje. A Grace – Monaco csillaga mindenből ad egy kis kóstolót, ezért sokaknak az ínyére lehet, de senki sem fog igazán jóllakni vele.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X