nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Isten fia újra a mozikban

Mel Gibson „A passió” című filmje után tíz évvel kerül a mozikba újabb, Jézus életét bemutató nagyszabású mozi. És közel öt évtized után látható olyan alkotás a vásznon, amely Jézus teljes életútját megjeleníti. A sorozatként Amerikában sikert arató „Isten fia” sztárok és botrányok nélkül rajzolja meg Isten fia történetét.

Nedbál Miklós | 2014. április 10.
|  

A The History Channel A Biblia című minisorozata nagy sikert aratott az amerikai televíziónézők körében, alkotói egy szélesvásznú változatot is készítettek. A több mint százmilliós nézettséget hozó televíziós produkciót Mark Burnett producer és felesége, Roma Downey színésznő jegyzi.

Jelenet az Isten fia című filmből
Jelenet az Isten fia című filmből
(Forrás: A Company Hungary)

Mark Burnettet 2004-ben a Time magazin a legbefolyásosabb személyek közé sorolta; ő a televíziós reality show-k egyik legismertebb alakja, többek közt hozzá kötődik a Survivor, a The Voice, a The Celebrity Apprentice, felesége pedig a Touched by an Angel című filmből lehet ismerős. A Biblia című sorozatot három Emmy-díjra jelölték. Az Isten fia című mozifilmet Amerikában február végén kezdték el vetíteni, Magyarországon április 10-től látható.

 A mozifilm

„Az Isten fia című film azért kelt aktuális hatást, mert karaktereit úgy ábrázoltuk, hogy könnyű legyen viszonyulni hozzájuk. Az ember úgy érzi, ismeri a szereplőket. Jézust kivéve mindenki mélyen emberi és esendő, és ez fontos mindannyiunk számára, így tudunk azonosulni velük” – nyilatkozta a filmről Roma Downey.

A mozi Christopher Spencer rendezésében készült el, a főszerepekben nagy sztárokat nem találunk, a címszerepet a portugál Diogo Morgado alakítja. Habár – tengerentúli léptékkel – a mozi költségvetése nem versenyezhet a nagy produkciókéval, mintegy 22 millió dollárból készült, és nagyszabású alkotás lett, a klasszikus történetmesélési módot követve, különlegesebb trükkök nélkül.

Az Isten fia Jézus életét mutatja be a születésétől, a csodatevésein át a keresztre feszítéséig és feltámadásáig. Nem a filmnyelvet akarja megújítani, nem új utakat keres, nem a látvánnyal akar lenyűgözni, nem botrányt akar kavarni, mint akár Mel Gibson A passió vagy Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című alkotása. Egy ismert történetet mesél el, kevésbé ismert szereplőkkel.

Korábbi Jézus-filmek

A Jézus életéről szóló filmek teljes listáját csak isteni segítséggel lehetne felsorolni, hiszen már a némafilm korszakában is születtek adaptációk. A legutóbbi, nagy vihart kavart nagyszabású Jézus-film a tíz évvel ezelőtt készült, Mel Gibson  rendezte A passió című alkotása volt. Egy 1999-es Jézus-adaptáció Jeremy Sisto, Debra Messing, Armin Mueller-Stahl, Jacqueline Bisset, Gary Oldman főszereplésével került a képernyőkre, két Emmy-jelöléssel. 1988-ban Martin Scorsese borzolta az egyház idegeit a Nikos Kazantzakis regénye alapján készült Krisztus utolsó megkísértésével. 1987-88-ban egy NSZK-olasz koprodukció is készült három részben A gyermek akit Jézusnak hívtak címmel. A John Krish, Peter Sykes rendezésében megszületett Jézus élete (1979) már többször volt látható a magyar képernyőkön, a Názáreti Jézus (1977) című minisorozat Robert Powell főszereplésével – a direktori székben Franco Zeffirelli ült – annak idején két Emmy-jelölést kapott.

A Jézus Krisztus szupersztár (1973) valószínűleg az egyik legismertebb adaptáció, Norman Jewison műve Oscar-jelölést is kiérdemelt, míg A világ legszebb történetében (1965) Jézus szerepét Max von Sydow alakította. Pier Paolo Pasolini Máté evangéliuma (1964) alapján dolgozta fel a megváltó életét, amivel első nagy nemzetközi sikerét érte el, három Oscar-jelölést is bezsebelve.

Jelenet az Isten fia című filmből
Jelenet az Isten fia című filmből
(Forrás: A Company Hungary)

A jelölések és díjak özönét az Isten fia című produkció egyelőre elkerülte, de talán nem is a versengés miatt született. Nem egy megosztó, vitákra ösztönző alkotás, egy film, amely egyszerűen csak Jézus életét akarja bemutatni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X