nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Saját magam orvosa vagyok”

Nyolcvanhatodik alkalommal osztották ki az Oscar-díjakat. A három elismerést kiérdemlő „Mielőtt meghaltam” a gyógyszeripar visszásságait, az AIDS-elleni harcot állítja a középpontba, a történetet Ron Woodroof élete ihlette.

Nedbál Miklós | 2014. március 5.
|  

Magyar idő szerint március 3-án, hétfőn hajnalban osztották ki nyolcvanhatodik alkalommal az Oscar-díjakat. A hat elismerésre jelölt Mielőtt meghaltam című film – amely március 6-án kerül a hazai mozikba – középpontjában a gyógyszeripar visszásságai, az AIDS-elleni harc áll. A történetet Ron Woodroof valós küzdelme ihlette. A film alkotói végül három elismerésben részesültek. Az alábbiakban arról lesz szó, milyen valós alapja lehet a történetnek.

Mielőtt meghaltam

A Mielőtt meghaltam című a művet 2013-ban a Torontói Filmfesztiválon mutatták be, az amerikai mozikban pedig 2013 szeptemberében kezdték el vetíteni. A mű két Golden Globe-ot (Matthew McConaughey, Jared Leto) és további negyven elismerést kapott. Hat Oscar-jelöléséből végül három járt az alkotóknak: a legjobb férfi főszerepért McConaughey, a mellékszerepért Jared Leto vehette át, illetve a legjobb smink-fodrász kategóriában is díjazták Adruitha Leet és Robin Mathewst.

Ron Woodroof nem sokkal a halála előtt találkozott a film forgatókönyvírójával. A Jean-Marc Vallée rendezésében megszületett film főszerepét Matthew McConaughey alakítja, aki a karakter kedvéért állítólag több mint 40 fontot fogyott, egészségét is kockáztatva. A kritikák már egekig magasztalták Matthew McConaughey és Jared Leto alakítását, megérdemelten.

A filmben – ami habár Woodroof életére épül, sok fiktív elemet tartalmaz – Ron villanyszerelőként tengeti hétköznapjait, de igazán a rodeók világában érzi otthon magát. Vérbeli texasi cowboy, aki nem tulajdonít különösebb jelentőséget a holnapnak. Sokként éri, amikor egy baleset után HIV fertőzéssel diagnosztizálják; az orvosok szerint csak harminc napja van hátra. Megpróbálja saját kezébe venni sorsát, alternatív gyógymódokat és Amerikában nem engedélyezett gyógyszereket kutat fel, és idővel széles körben terjeszt is. A cowboyt elhagyják a barátai betegségében , önmagára maradva igyekszik életben maradni. Küzd önmagával, a betegséggel, az FDA (Food and Drug Administration; kb. az amerikai ÁNTSZ) embereivel, orvosaival. Az életéért, az életben maradásért küzd. Társa a szintén fertőzött, transzszexuális Rayon.

De ki is volt valójában Woodroof?

HIV, AIDS

A szerzett immunhiányos betegség, az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) okozója, a HIV vírus az ember vérével, nemi váladékával, azzal érintkező eszközökkel, illetve anyatejjel terjed. A vírus az immunrendszert gyengíti. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a fertőzést követően egy-két hónap elteltével „az esetek 30%-ban enyhe, magától múló tünetek jelentkezhetnek. Testszerte kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, levertség, láz, izomfájdalom léphetnek fel. Néhány hét alatt maguktól elmúlnak.”

A betegséget először 1981-ben írták le, a nyolcvanas évek közepén kezdett egyre szélesebb körben terjedni. Kezdetben a betegséget a homoszexualitáshoz, illetve a kábítószer-használathoz kötötték. A Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság 1986-ban adta a HIV (Human Immundeficientia Virus) nevet. A HIV a burokkal rendelkező vírusok, a retrovírusok családjának lentivírus alcsaládjába tartozik.

Egy 2013. év végi publikáció szerint egy új kísérleti gyógyszerrel sikerült laboratóriumi körülmények között megállítani a HIV-vírus terjedését.

Ron Woodroof 1950-ben született, villanyszerelőként dolgozott. 1986-ban AIDS-t diagnosztizáltak nála; orvosai két évet – a film szerint harminc napot – jósoltak neki. Ő azonban nem fogadta el a szakvéleményt, és mivel ekkor a kutatások igencsak kezdeti stádiumban voltak még, saját maga is alternatív gyógymódokat keresett. Az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan nem engedélyezett gyógyszereket is kipróbált, és idővel terjesztette is ezeket. 1987-ben létrehozta a Dallas Buyers Club – ez a film eredeti címe is – elnevezésű szervezetet, amely tulajdonképpen az aktuális törvényeket kijátszva igyekezett legálissá tenni a gyógyszerekkel való kereskedést. Több mint száz különböző szer szerepelt a listán, a készítményeket laboratóriumokban is tesztelték.

A HIV vírus elektronmikroszkópos képe
A HIV vírus elektronmikroszkópos képe
(Forrás: Wikimedia Commons / National Institutes of Health (NIH))

„Nincs vesztenivalóm”

Woodroof maga csempészte be a gyógyszereket az Egyesült Államokba, hol papnak, hol orvosnak öltözve. A The Dallas Morning News újságírója 1992-ben készített vele egy hosszabb interjút, amelyben részletesen beszámol útjairól, a Dallas Buyers Clubról és annak működéséről. Többek közt Mexikóból, Nagy Britanniából, Japánból, Dániából csempészett be különböző szereket az USA-ba.

Mindezt a következőképp magyarázta: „Nem látok semmi olyat, ami mérgezőbb lenne, mint a HIV. Sok mindent kockáztattam; kipróbáltam, ami majdnem megölt, de továbbra sem adom fel. Nincs vesztenivalóm”. Woodroof végül nem csupán harminc napig, nem is két évig élt: 1992. szeptember 12-én hunyt el.

Ron Woodroof
Ron Woodroof
(Forrás: thewrap.com)

„A saját magam orvosa vagyok”

A nyolcvanas évek közepén az egyik AIDS elleni gyógyszerként az FDA (Food and Drug Administration) az AZT-nek (azidothymidine) nevezett szert hagyta jóvá. Woodroof természetesen maga is kipróbálta orvosai javaslatára, de a kezelés következtében majdnem meghalt. Ez ösztönözte arra, hogy más módszereket, szereket keressen. Elsősorban olyanokat, amelyeket más országokban törvényesen be lehetett szerezni. „A saját magam orvosa vagyok” – nyilatkozta egy újságírónak.

Ahogyan a klub egyre növekedett, egyre inkább az FDA és a nyomozóhatóságok látószögébe került. Nem véletlenül, hiszen Woodroof nem engedélyezett szereket csempészett az országba, és terjesztett. Habár, mint kijelentette, a segítés, és nem a haszonszerzés motiválta. Hogy ez igaz vagy sem, nem tudni.

Mielőtt meghaltam
Mielőtt meghaltam
(Forrás: imdb)

Küzdelme minden esetre rávilágított az AIDS elleni harc fontosságára, és a betegek jogaira az alternatív gyógyszerek használatához és egyéb kezelésekhez. De tevékenysége felvetett egy másik kérdést is: vajon hol a határ a valódi tudomány és a Mielőtt meghaltam című filmben éppen életmentőnek vagy legalábbis meghosszabbítónak bemutatott áltudományosság között.

Forrás

AZT

A HIV/AIDS története

Buying time: World traveler Ron Woodroof smuggles drugs -- and hope -- for people with AIDS

Megfékezték az AIDS-et

Veszélyes útirománc

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X