nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erőszakos maszkulinizmus?
Az elnyomott többség

Hogyan lehet elgondolkodni teljesen hétköznapi, természetes dolgokról, olyasmiről, amit észre sem veszünk? Eleonore Pourriat kisfilmjéből kiderül, hogy ha bizonyos ponton megfordítjuk a világot, könnyebben észrevehetünk olyan dolgokat, amiket egyébként talán nem.

nyest.hu | 2014. február 12.
|  

Elgondolkozott Ön már azon, hogy miért nem illik a nőknek félmeztelenül futniuk a nyílt utcán? Miért kezdik el épphogy térd fölé érő szoknyájukat lefelé rángatni egy hivatalban? Hogyan keveredhetnek lépten-nyomon olyan helyzetbe, hogy másként bánnak velük, vagy éppenséggel nem tekintik őket partnernek a nemük miatt? Ha nem, vagy ha már a kérdésfelvetés miatt is dühbe gurult, akkor feltétlenül nézze meg a következő kisfilmet!

Eleonore Pourriat Majorité opprimée (Az elnyomott többség) című 2010-ben készült kisfilmjében egy fordított világot láthatunk. Persze a mi világunk ez, felismerjük a mai nagyvárosi hétköznapok jellegzetes szituációit és szereplőit. Csakhogy a filmben a férfiak és a nők szerepet cseréltek. Főhősünk egy fiatal apuka, aki gyermekét látja el, míg a felesége munkájának és kedvteléseinek él. Láthatjuk, ahogy kisebb-nagyobb megaláztatások érik a teljesen hétköznapi életében. Lépéseit szexista beszólások kísérik.

Végül, bár semmi különösen merészet nem csinál, szexuális zaklatás és erőszak áldozatává válik. Nem elég, hogy meggyűlik a baja a nők által dominált hatósággal, végül még szerető feleségéről is kiderül, hogy képtelen az empátiára: nem tudja átérezni szegény férjének a kiszolgáltatott és megalázott helyzetét.

A női élet 11 szakasza, ahogyan az 1840-es években képzelték
A női élet 11 szakasza, ahogyan az 1840-es években képzelték
(Forrás: Wikimedia Commons)

Biztos sokan gondolják most azt, hogy jó persze, de ilyen a valóságban nincsen. A filmet sarkított riasztó tanmesének tartják majd, tele a szokásos, „feminista” túlzásokkal. Ez a film róluk is szól: talán ideje nézőpontot váltani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 El Vaquero 2014. február 13. 10:25

@szigetva: na, tessék, már megint amerikai filmet néz valaki :D Amúgy nemrég néztem meg újra a Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice-t. Igazi klasszikus gettóparódia. Az AAVE-s akcentusok hitelesek benne, de elég visszafogott verziót használnak, pedig jobban is elereszthetnék magukat.

11 afrodisco 2014. február 13. 09:38

Érdekes, persze, de ha ennyire szélsőséges esetet ábrázol (nemi erőszak), azzal vajon nem távolítja-e el a problémát (férfi-nő sztereotípiák) a hétköznapi néző számára?

Nagyobb baj, hogy túl sokat markol, és nemcsak férfi-nő szerepeket, hanem kultúrákat is ütköztet, márpedig ez nagyon nem mindegy, a férfi-nő viszony keményen kultúrafüggő kérdés. Ha a filmben középosztálybeli fehér nők kapnának le egy csóri algériai bevándorlót, vagy a tetőtől talpig bebugyolált muszlim oltogatná a forrónadrágos franciát, hogy ne hagyja magát, akkor ugye megint picit másról szólna a sztori. Miközben bizonyos szetereotpiákat támad a film, másokat készpénznek vesz.

Érdekesség: már Hunyady Sándor is eljátszott a nemi szerepek megtükrözésével egy kevésbé ismert novellájában, a Fiatal házaspárban, ami itt is fent van:

mek.oszk.hu/11500/11512/11512.htm#27

10 Nem tudtam jó nevet kitalálni 2014. február 12. 20:02

@Roland2: Méghogy hülyeség a feminizmus. Engem nem érdekel mit mondanak (nincs közöm hozzá), de ilyen akciókat el tudnék viselni :D

9 Roland2 2014. február 12. 19:38

Most jut eszembe, a FEMEN aktivistái igyekszenek meghonosítani a női meztelenséget az utcákon, tehát szerencsére már elindult egy folyamat ez ügyben :)

@El Vaquero: Nem csak nudista strandon teszik ezt: amikor Lignanóban voltunk, ott is monokiniztek a francia lányok a tengerparton, nem zavartatták magukat ( de egyébként nem csak ők ). Valszeg Nyugaton nagyobb hagyománya van a dolognak.

8 szigetva 2014. február 12. 18:15
7 El Vaquero 2014. február 12. 16:30

@Roland2: pont a franciáknál vannak olyan nudista üdülőhelyek, ahol a városban is meztelenül mászkálnak az emberek.

6 Roland2 2014. február 12. 15:05

Nekem semmi kifogásom nincs az ellen, hogy a nők is félmeztelenül járjanak az utcán, vagy ahol csak jólesik nekik :)

5 Sultanus Constantinus 2014. február 12. 13:27

@El Vaquero: Én egyelőre Magyarországról beszélek, nem az amerikai filmvilágról. :D

Egyébként meg úgy is meg lehet közelíteni ezt a kérdést, hogy mi lenne, ha úgy alakult volna, hogy a nők is félmeztelenül jár(hat)nának (sportolni). Semmi, mert akkor mindenki ezt szokta volna meg, és ez lenne a teljesen természetes.

4 El Vaquero 2014. február 12. 13:26

* nem tudok-ot akartam írni a "nem tudod" helyett

3 El Vaquero 2014. február 12. 13:19

@Sultanus Constantinus: a hivatalos viseletről nem tudod, de azért David Hasselhof elég híres volt arról, hogy az egész mellkasszőr-dzsungele ott virított a szétgombolt inge alatt. Sőt, az USÁ-ban sok afroamerikai jár kigombolt inggel, aztán még néha ilyen nagy aranylánc is ráfityeg nekik, bár lehet ma már ez a Village People-ös stílus kikopott.

2 Sultanus Constantinus 2014. február 12. 12:52

"Elgondolkozott Ön már azon, hogy miért nem illik a nőknek félmeztelenül futniuk a nyílt utcán?"

Lehet, hogy furcsa, de én már régen elgondolkoztam az ilyen és ehhez hasonló kérdéseken. Vannak (természeti) népek, ahol az a természetes, hogy a nők sem takarják el a felsőtestüket. Szerintem ez egyedül társadalmi szokások kérdése, mert logikus válasz nincs rá. Az nem érv, hogy az ő testük különbözik a férfiakétól, mert ez csak nézőpont kérdése: ezen az alapon miért nem a férfiak takarják el magukat. Érdekes viszont, hogy ezzel szemben míg a nőknél természetes a mély ruhakivágás, a férfiaknak éppen nem illik hasig kigombolt ingben járni egy hivatalban.

1 El Vaquero 2014. február 12. 12:36

Hát, baromi unalmas és érdektelen ez a kisfilm, elég nagy időpazarlás volt végignézni. Tipikus f[χ]ãszē nyomorékság. Ők is jobban jártak volna, ha inkább csigáztak volna helyette.

Információ
X