nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szeged anno – képekben

Egykori szegedi utcaképek elevenednek meg azokon a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményéből válogatott képeken, melyeket a Tisza-parti város terein, utcáin állítottak ki a közgyűjtemény munkatársai.

MTI | 2013. március 8.
|  

Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense a rendhagyó tárlatot bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kezdeményezés célja közelebb hozni az utca emberét a múzeumhoz. A Kárász utca több pontján és a Széchenyi téren elhelyezett nagyméretű fotókon a közterületek több évtizeddel ezelőtti arcát ismerhetik meg a járókelők.

A városháza előtt látható kép 1879-ben készült, a nagyárvíz idején, a víz borította Széchenyi téren csónakok és egy tutaj. A Klauzál téren bemutatott, az 1970-es években született fotográfián a szocialista autóipar remekei parkolnak az utcán, a háttérben a földszinten egykor Csemege-üzletnek helyet adó eklektikus palotával. A Kárász utcán látható fotó valamikor az 1960-as években készülhetett, a felvétel különlegességét egy az autók mellett sétáló, a Kádár-kori miliőből kirívó keménykalapos, sétapálcás idősödő úr adja.

Az archív képeket úgy helyezték el, hogy a járókelők készítőjükkel azonos szemszögből láthassák az egykori és mai utcaképet, s így tanulmányozhassák, mennyit változott az évek alatt a tér vagy az épület.

A rendhagyó utcai tárlat – amennyiben elnyeri a szegediek és a városba látogatók tetszését – újabb darabokkal bővülhet.

Egykori utcaképek Szeged közterein és utcáin
Egykori utcaképek Szeged közterein és utcáin
(Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

A muzeológus elmondta, hogy a közgyűjtemény elkezdte százezer darabos fotótárának digitalizálását. E munka eredménye a múzeumban látható Tornyos Szeged híres város című tárlat is, amely a város elmúlt 140 évének történetéből szemezget. A kiállítás bemutatja Szeged közel- és régmúltjának mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait. A látogatók nemcsak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken.

A fotók mellett a dóm felszentelési ünnepségéről és az 5000. népiskola átadásáról készült archív videóanyagot is bemutatják, valamint a látogatók egy 19. századi fotóműteremben fényképezkedhetnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X