nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A világháború vezethetett Trianonhoz?
Száz év tükrében az erőszak

Klipvetélkedőt hirdetnek, hogy felhívják a figyelmet egy vitaestre.

nyest.hu | 2014. május 27.
|  

Száz éve, hogy kitört az első világháború. Az évforduló alkalmat nyújt arra, hogy elgondolkodjunk a Habsburg Monarchia szerepéről, mint a közép-európai együttműködés egy már megvalósult formájáról.

A Kulturális Életért Közhasznú Egyesület, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékén működő Aspektus, a Rákóczi Szövetség és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében 2014. május 28-án ismeretterjesztő klipvetélkedőnket indul amelyet egyetemistáknak és középiskolások számára. Fő célcsoport a hazai közönség, de a Magyarországgal szomszédos országokban, továbbá Cseh- és Lengyelországban, valamint a balti térség országaiból kettőben: Finnországban és Észtországban is meghirdetik a versenyt.

A klipvetélkedő témája az erőszak – az utóbbi száz év tükrében (1914-2014) értelmezve. Ennek során fontosnak tartjuk felidézni az első világháború emlékét, illetve annak következményeit, méghozzá mai megvilágításban – az egyéni terror és az állami erőszak, a háború szerepét bemutatva.

4-5 perces ismeretterjesztő klipekkel lehet pályázni, amelyek tartalmi követelményeit, a klipvetélkedő feltételrendszerét 2014. május 28-ig egy négyfős középiskolai tanárokból álló grémium dolgozza ki. Ezt követően 2014. június 4-én, 11-én és 18-án Budapesten összesen három alkalommal a klip formai és műfaji követelményeiről tartanak részletes tájékoztatót. Ezek célja, nemcsak az, hogy minél több érdeklődőt sikerüljön bekapcsolni a klipvetélkedőbe, hanem felhívni a figyelmet június végi nemzetközi Aspektus-vitaestre.

Száz év tükrében az erőszak
Forrás: Wikimedia Commons / Achille Beltrame

Június 27-én az ELTE BTK tanácstermében bemutatnak egy Trianon és az I. világháború összefüggéseiről szóló 26 perces filmet, és ismertetik a klipvetélkedő addigi állását, valamint ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat. A 2014. június 28-án, szombat délután 4 órára, az ELTE BTK tanácstermébe tervezett nemzetközi Aspektus-vitaest címe a következő: Száz év tükrében az erőszak – 1914–2014. Ezen a napon gyilkolta meg 100 éve Gavrilo Princip Szarajevóban Ferenc Ferdinándot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X