nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szarvasok, medve és nyest
is részt vesz a budakeszi kísérletben

A kísérleti szőrcsapdákat tesztelnek a Budakeszi Vadasparkban, és a legjobbnak bizonyuló típust helyezik majd ki az állatok természetes élőhelyére.

MTI | 2013. február 27.
|  

A Budakeszi Vadaspark hiúza és vadmacskája is részt vesz abban a tudományos projektben, amely a hazai emlős ragadozó fajok természetes környezetben történő megfigyelését segíti. Mezei János, a vadaspark marketingvezetője elmondta, hogy a két állat, Hubert és Szilveszter olyan eszközök kifejlesztéséhez járulnak hozzá, amelyek segítségével természetes élőhelyükön tudnak majd szőrt gyűjteni az állatoktól a kutatók.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja és a Szent István Egyetem (SZIE) Vadvilág Megőrzési Intézete részvételével tavaly létrejött és négy évre szóló konzorcium célja, hogy megalapozza a Natura 2000 területek fenntartható természetvédelmét Magyarországon. A program keretében tesztelik és fejlesztik a ragadozó emlős fajok monitorozási módszerét.

Az állatpark szerepéről szólva Mezei János hozzáfűzte: a svájci-magyar együttműködési program társfinanszírozásával megvalósuló projektben a társaság a SZIE intézetéhez kapcsolódva vesz részt, és ennek elemeként a kutatók különböző szőrgyűjtő eszközöket helyeztek el a kifutókban. A kísérleti szőrcsapdákat folyamatosan ellenőrzik, és a legjobbnak bizonyuló típust helyezik majd ki az állatok természetes élőhelyére. „Az eszközök teljesen ártalmatlanok, semmilyen veszélyt nem jelentenek az állatok számára” – hangsúlyozta a vadaspark munkatársa. A marketingvezető az együttműködés folytatásaként említette, hogy hamarosan más állatok is „bekapcsolódnak” a tudományos munkába, többek között Móric és Vackor, a két barnamedve, valamint Büdi és Muci, a parkban élő nyest és sakál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X