nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A patkányok sajnálják...

Ha rossz döntést hoznak, a patkányok – az emberekhez hasonlóan – megbánást éreznek – derült ki egy újabb kutatásból.

nyest.hu | 2014. június 12.
|  

Amikor kiszaladunk ebédelni, előfordul, hogy hosszú a sor a kínai büfében, ezért inkább átszaladunk a közeli pizzériába. Aztán az is előfordul – főleg akkor, ha nem ízlett a pizza –, hogy megbánjuk a döntésünket. „Miért nem vártam ki a kínaiban a sort; ott biztosan jobbat ebédeltem volna!” – gondoljuk. De előfordulhat ugyanez a patkányokkal is? – Most azt IflScience egy olyan kutatásról számolt be, amely szerint igen, a patkányok is éreznek megbánást, ha rosszul választottak.

A minnesotai egyetem kutatói, David Redish és Adam Steiner azt vizsgálták, mi játszódik le a patkányok agyában egy-egy étellel kapcsolatos rossz döntésük után. Kísérletük eredményeit a Nature Neuroscience című tudományos folyóiratban jelentették meg. Az új eredmények, amelyek szerint a patkányok igenis képesek a megbánásra, azért is meglepőek, mert mindeddig úgy gondolták, hogy a megbánás érzése kifejezetten emberi képesség, az állatvilágban nem létezik.

A kutatás első lépéseként a tudósoknak meg kellett határozniuk, hogy mi a megbánás. Ezt a pszichológusok és közgazdászok bevett definíciója alapján tették meg. A megbánás eszerint annak a fölismerése, hogy tévedtünk, hogy rossz döntést hoztunk; annak belátása, hogy ha másképp cselekedtünk volna, akkor a dolgok jobban alakultak volna. A dolog nehézségét az adja, hogy a megbánást nehéz megkülönböztetni a csalódottságtól. Utóbbi inkább csupán annak az észlelése, hogy a dolgok nem alakultak olyan jól, amilyennek képzeltük, reméltük őket. A kísérletben tehát a patkányoknak dönteniük kellett.

A kísérletben a patkányok egy „büfésorral” találkoztak, a különböző „büfékben” különböző ételeket lehetett kapni, és azokra különböző időket kellett várniuk. Bármilyen meglepő is, a patkányoknak is van kedvenc ételük! (Ezt már korábbi kutatásokból tudták.) Így feltehető, hogy a patkány hajlandó többet várakozni a kedvenc ételére, mint arra, amit nem szeret annyira. Az egyes büféknél meghatározott ideig kellett várakozniuk: azaz el kellett dönteniük, hogy kivárják az ételt, vagy pedig továbbállnak. „Ez pont olyan helyzet, mint amikor mi, emberek sorba állunk egy gyorsbüfében” – mondta el Redish. „Ha a sor túl hosszú, előfordulhat, hogy továbbállunk.”

A patkányok sajnálják...
Forrás: IflScience

A kutatók előzetesen kitapasztalták, hogy melyik állatnak mi a kedvenc étele, és e szerint állították be az akadályokat. A patkányok néha nem várták ki a kedvenc ételüket; ekkor olyan ételhez jutottak végül, amit nem szerettek annyira. A döntési folyamat alatt végig vizsgálták a patkányok agyának azt a részét, amely a jutalmazáskor aktív; így bepillantást nyerhettek abba, hogy mit éreznek az állatok a kísérlet közben.

Az ember agyában az úgynevezett orbitofrontális kéreg aktiválódik akkor, amikor megbánást érez. A patkányok esetében, amikor rossz döntést hoztak, ugyanez az agyterület mutatott aktivitást. Ez azt mutatja, hogy a rossz döntésük miatt éreztek megbánást, nem pusztán azért érezték rosszabbul magukat, hogy nem kapták meg a finomabb falatokat.

Forrás

Study Suggests Rats Capable Of Feeling Regret Over Poor Choices

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X