nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Számos tusák és próbák

Időnként jól jöhet, hogy a görög és a latin számnevek különböznek, ám ez sem mindig segít. Ha pedig magyarítani szeretnénk, megint ott vagyunk, ahol a part szakad. A kombinált sportok elnevezéseit vizsgáljuk.

Fejes László | 2013. szeptember 3.
|  

Ha valaki sportol, hiába ér el szép eredményeket egy bizonyos területen, könnyen lehet, hogy más területen nem lesz sokkal ügyesebb az átlagembernél. Lehet, hogy valaki gyors, de nem különösebben erős, vagy éppen súlyokat könnyedén emel, ám a test test elleni küzdelemben nem elég ügyes. Ezt már a régi görögök is tudták, éppen ezért már az ókori olimpiákon is volt olyan szám, mely több különböző sportot foglalt magába: ez volt a pentatlon, mely a távolugrást, a gerelyhajítást, a diszkoszvetést, rövidtávfutást (kb. 180 méter) és birkózást foglalt magába. A szó a pente (πέντε) ’5’ és az athlon (ἆθλον) ’verseny’ szavak összetételéből keletkezett, tehát szó szerint azt jelentette: ’öt verseny’.

A modern olimpiák történetében aztán kétszer is felújították a számot: a klasszikus pentatlonban a rövidtávfutás távja 200 méter lett, ám a birkózást a középtávfutás váltotta fel (1500 m). Ez a versenyszám azonban csak a tízes-húszas években szerepelt az olimpiákon. Ezzel egy időben indult az újkori pentatlon, melyben már egészen mások voltak: párbajtőrvívás, úszás, lovaglás, futás és lövészet – utóbbi kettő az utóbbi években egyetlen kombinált versenyszámot képez. Ezt a sportot a magyar nyelvterületen viszonylag kevesen ismerik pentatlon néven – általánosan elterjedt viszont az öttusa megnevezés.

A klasszikus pentatlonnak és a modern kori öttusának aztán számtalan számos változata született. A klasszikus pentatlon számait bővítve alakult ki a heptatlon, mely hét számból áll (görög ἑπτά [hepta] ’7’): 1. rövidtávfutás, 2. középtávfutás, 3. gátfutás, 4. magasugrás, 5. távolugrás, 6. súlylökés, 7. gerelyhajítás. A rövidtávfutás és a gátfutás távja férfiaknál 60, nőknél 100 méter; a középtávfutásé férfiaknál 1000, nőknél 800 méter. Az oktatlonban nyolc szám van (görög ὀκτώ [októ] ’8’): a heptatlon hét száma egy 400 méteres futással bővül (a rövidtávfutás 100, a gátfutás 110 méter). A dekatlon tíz számból áll (görög δέκα [deka] ’10’), az oktatlon számai a diszkoszhajítással és a rúdugrással. Az eikoszatlonban (angolul icosathlon) már húsz szám van (görög είκοσι [eikoszi]): a dekatlon számai akadályfutással, hármasugrással, kalapácsvetéssel és további futószámokkal, köztük a már hosszútávúnak minősülő 5000 és 10000 méteres futásokkal.Ezeket a sportokat magyarul nem a tusa, hanem a próba utótaggal szokás megnevezni: hétpróba, nyolcpróba, tízpróba. Elvben ide illeszkedne a húszpróba is, de erre a neten nem találunk példát (és az eikoszatlon sem fordul elő).

Öttusa bélyegen
Öttusa bélyegen
(Forrás: Wikimedia Commons / Magyar Posta)

Az öttusa számait inkább szűkítették, mint bővítették. Így született meg a tetratlon, mely négy számból áll (görög τέτταρες [tettaresz] τέτταρα [tettara] ’4’): a vívás elmarad, marad a lövészet, az úszás, a lovaglás és a futás. A távok változhatnak. Egy jelentősebben módosított változatban az úszás és a futás mellett a kajak és a kerékpár játszik szerepet – ezt a sportot quadratlonnak nevezték el (latin quattuor [kvatvor] ’4’). Magyarul mindkét sportot négytusának illene neveznünk, de ez bizonyosan zavarokhoz vezetne, különösen, ha mindkét változat népszerűvé válna. Rögtönzött kutatásunk azt mutatta, hogy a négytusa szót, ha használják, inkább ’tetratlon’ jelentésben fordul elő, de utalnak így az öttusa mai változatára, melyben a futást és a lövészetet egy számba vonták össze.

Inkább a quadratlonhoz, mint a tetratlonhoz áll közel a három számból álló triatlon (görög τρεῖς [treisz], τρία [tria] ’3’) : ez úszásból, kerékpározásból és futásból áll (a távok szintén változóak lehetnek). Téli triatlonnak a futásból, hegyi kerékpározásból és sífutásból áll, de a kerékpározást korcsolyázás is felválthatja. Érdekesség, hogy a távokat a hóviszonyok alapján állapítják meg, úgy, hogy a várható célbaérkezési idő összesen 80-90 perc legyen. (Ugyanakkor a tetratlonisták is triatlonnak nevezik azokat a versenyeiket, melyből a lovaglás kimarad.) A triatlon magyarítása a háromtusa, de ennek használata elhanyagolható.

A triatlon végredményébe az átöltözés ideje is beleszámít
A triatlon végredményébe az átöltözés ideje is beleszámít
(Forrás: Wikimedia Commons / Winzerboy / CC BY-SA 3.0)

A triatlonisták sem tudják mindig teljesíteni mindhárom számot: ha az időjárás nem teszi lehetővé az úszószám megtartását (a triatlonversenyeken tipikusan természetes vizekben úsznak), akkor helyette is futás van: ezt duatlonnak hívják (görög δύο [düo], latin duo  ’2’). A duatlon tehát három számból áll, de csak kétféléből: a futást követő kerékpározás után ismét futás következik. A triatlonnak vannak hasonló módosulatai, A magyar helyesírás szabályai szerint az aquatlont akvatlonnak kellene írni (a quadratlont pedig kvadratlonnak), de ezt az írásmódot szinte senki nem követi.  de ezek nem számnévi előtaggal alakulnak: az aquatlon (latin aqua ’víz’) úszásból és futásból áll. Születésében közrejátszhattak a vízimentők vetélkedői, melyek 400 méter futásból, 400 méter úszásból, majd 200 méter futásból álltak, a mai aquatlon azonban a triatlonok szokásos távjait követi. Az úszásból és a kerékpározásból álló versenyt aquabike-nak (angol bike [bájk] ’bicaj’) hívják. Hogy a helyzet ne legyen egyszerű, aquathlonnak nevezik a víz alatti birkózást, az aquabike-nek pedig a víz alatti szobakerékpározást is.

Természetes vizek
Természetes vizek
(Forrás: Wikimedia Commons / U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Jason R. William)

De nem csak a duatlon áll két különböző sportág kombinációjából. Itt van például a lövészet és a sífutás kombinációja, a biatlon. Mivel a ’2’ töve mind a latinban, mind a görgben du-, ezúttal nem nyúlhattak ahhoz a megoldáshoz, amihez a tetratlon és a quadratlon esetében. A bi- a latin bis töve, de ennek jelentése ’kétszer, duplán’. Ez a norvég katonai kiképzés gyakorlatából vált sportággá. Ehhez csak nevében van köze a modern biatlonnak, vagy angolosan biathle-nek ([bájötl], [bájöszl]), mely az öttusa futó- és úszószámából áll: az aquatlonnal szemben 200 méter úszást 3 km futás követ, majd ismét 200 m úszás következik.

Ezen kívül még számos két számból kombinált sport létezik, így például az északi összetett (síugrás és sífutás), alpesi összetett (lesiklás és műlesiklás) stb. A sportágak egyik legérdekesebb kombinációja a sakkboksz: ez hat menet sakkból és öt menet ökölvívásból áll (a sakkmenet 4 perc, az boksz 3 vagy 4, köztük egy-egy perc szünet), és az összecsapást az nyeri, aki előbb mattot ad vagy kiüti a másikat (vagy leléptetésig). Pontozásos eredményt a villámsakk szabályai és az ökölvívásban egyébként is használatos pontozás alapján hirdetnek.

Sakkbox
Sakkbox
(Forrás: Wikimedia Commons / Sascha Pohflepp / CC BY 2.0)

Források

Pentahlon és kapcsolódó oldalak

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 szigetva 2013. szeptember 4. 00:46

@Yogi: Ógörögül, de sajtóhiba. Helyesen: εἴκοσι, a szóvégi σ mutatja, hogy hiányzik utána még valami.

1 Yogi 2013. szeptember 4. 00:23

Tessék mondani, az „eikosz” pontosan milyen nyelven van?

Információ
X