nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szakcikkek letöltéséért börtön

Egy fiatal amerikai programozó megelégelte, hogy nem férhet hozzá minden információhoz szabadon, ezért szakcikkeket lopott. Ha bűnösnek találják, akár 35 évet is kaphat.

nyest.hu | 2011. július 22.
|  

Az amerikai hatóságok július 14-én letartóztatták Aaron Swartzot, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hálózatát, és több mint négymillió szakcikket jogosulatlanul töltött le.

Swartz korábban már érintett volt hasonló ügyekben, ugyanis több olyan mozgalomnak is tagja, amelyek az információszabadságért kampányolnak.

A 24 éves informatikus ártatlannak vallotta magát, óvadék ellenében kiengedték, jelenleg szabadlábon védekezik. Ha bűnösnek találják, 35 év börtönt is kaphat, illetve egymillió dolláros pénzbírságot is kiszabhat rá a bíróság.

A tárgyalás szeptemberben kezdődik.

További részletek az IT café cikkében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2011. július 22. 09:19

Sajnálom, de azt kell mondjam, egyetértek a programozó álláspontjával. Azzal természetesen nem, hogy ezért rendszereket törjön fel, de soha nem értettem az amerikaiaknak ezt a fajta hozzáállását, hogy "mindent elzárni a világ elől", csak mert ők a valakik. Főleg, amikor megnéznék egy videót a YouTube-on, ami máshol nem elérhető, és erre kiírja nekem, hogy az én országomban le van tiltva, mert blablabla. A világon sehol máshol nem ilyen irigyek, mint ők. Mintha bármi káruk származna belőle, ha a máshol is megnéznek egy videót, amit feltöltöttek, vagy mintha nem lenne annyi pénzük.

Ebből a szempontból viszont a NASA-t nagyon is korrektnek tartom, hogy minden multimédiás tartalmat közkincsként tesz közzé.

Információ
X