nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Folytatódik a háború: hackerek vs. tudósok

Fizetős adatbázis tartalmát tette közzé egy hacker. Tettével Aron Swartz mellett áll ki, akire akár 35 év börtönt is kiszabhatnak tudományos dokumentumok illegális letöltéséért.

IT café | 2011. július 25.
|  

Kiállnak a hackerek Aron Swartz mellett. A 24 éves kutatót akár 35 év börtönre is ítélhetik, amiért jogosulatlanul töltött le dokumentumokat a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hálózatából. Az eljárás hírére Swartz egyik szimpatizánsa támogatásának jeléül a BitTorrent protokoll segítségével közzétett egy közel 33 gigabájtnyi, több mint 18 ezer dokumentumot tartalmazó adatbázist, amely a brit Royal Society tudományos folyóiratának anyagait tartalmazza.

Ez az akció szintén arra hívja fel a figyelmet, amire Swartz szerette volna: az akadémiai világban fizetőssé tesznek dokumentumokat, amelyekből a szerzőnek sokszor nem is származik bevétele. A tudományos adatokhoz való hozzáférésnek ingyenesnek kellene lennie, ehelyett gyakran súlyos pénzeket kell fizetni az adatbázisokhoz való hozzáférésért. Éppen ezért azokhoz jut el nehezen az információ, akikhez kellene: a kollégákhoz és a diákokhoz.

Greg Maxwell, a feltöltő megjegyezte, hogy szándékosan régi adatokat tett közzé, ezzel is hangsúlyozva, hogy ezek közkincsnek számítanak, és bárki számára hozzáférhetővé kell tenni őket.

További részletek az IT café cikkében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X