nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Anjouk a neten, Kádárék DVD-n
A legnagyobb közép-európai középkori webarchívum

A Magyar Országos Levéltár (MOL) 2010-ben mintegy 1,1 millió digitális felvételt készített iratairól, ezzel folytatódott az a bő egy évtizede elkezdődött program, amelynek célja az iratanyag hozzáférhetőségének megkönnyítése - közölte az intézmény pénteken.

MTI | 2010. december 18.
|  

A kommüniké szerint idén jelentős mértékben bővült a levéltár középkori adatbázisának képanyaga; a legfontosabb eredmény, hogy a Magyar Országos Levéltár és partnerintézményei – a magyarországi önkormányzati és egyházi levéltárak – ebben az évben mintegy 120 ezer oklevél színes digitális képét csatolták a korábbi években készült adatbázishoz, amely elérhető a mol.arcanum.hu/dldf/ internetes címen.

Szintén 2010-ben készült el A középkori Magyarország digitális könyvtára címet viselő weboldal (mol.arcanum.hu/medieval/), mely tartalmazza a régi, több korszakot átfogó sorozatoktól (Fejér Codex Diplomaticusa, Hazai okmánytár) kezdve a különböző korszakok szerinti régi és új oklevéltárakat, köztük az Anjou-kori Oklevéltár eddig megjelent 24 regeszta kötetét, továbbá a különböző tematikus forráskiadványokat. A közlemény szerint ilyen mennyiségű középkori forráskiadványt eddig egyetlen más közép-európai ország sem publikált az interneten jól kereshető formában.

A Magyar Országos Levéltárban több mint hét éve folyik a térképtár állományának digitalizálása is. Idén újabb ötezer szelvényt sikerült virtuálisan is rögzíteni, mégpedig a Vízrajzi Intézet térképeit, az erdélyi főkormányszéki térképeket, a jezsuita rendi térképeket, valamint a vegyes kéziratos térképek fondját. Az országos levéltár így összességében már több mint 100 ezer felvétellel rendelkezik, melyeket teljes egészében online hozzáférhetővé tesznek.

Tovább folyt az MSZMP KB iratanyagának hét éve kezdődött digitalizálása; idén a KB mellett működő Agitációs és Propaganda Osztály (APO), illetve Bizottság (APB) irataiból készült el nagyobb adag. Trostovszky Gabriella megbízott főigazgató-helyettes elmondása szerint az APB 1962 és 1989 közötti teljes anyaga elkészült, az APO esetében pedig eddig az 1957 és 1967 közötti részt zárták le, míg az 1968-tól 1978-ig terjedő időszak iratainak digitalizálása jövőre történhet meg. Mindkét anyag teljes egészében elérhető és kereshető az interneten.

Szintén idén készült el a levéltár gondozásában a rendszerváltozás történetét részletesen bemutató multimédiás DVD, melynek tartalmát számos levéltár, múzeum, filmarchívum, könyvtár és magángyűjtemény anyagából válogatták össze. A DVD egy összefoglaló tanulmány, egy részletes névmutató és egy minden korábbinál részletesebb kronológia mellett 300, összességében több mint ötezer oldal terjedelmű iratot, 272 fényképet, 70 plakátot, 125 - több mint 40 órányi - hangfelvételt és 24 filmrészletet közöl.

A DVD-re felkerült dokumentumok mások mellett a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium, az Állami Egyházügyi Hivatal, a Munkásőrség, az MSZMP, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Televízió egykori irattáraiból kerültek ki, és a hatalom szemszögéből mutatják be az eseményeket, míg a korabeli ellenzéki politikusok véleményét a gazdag Szabad Európa- és BBC-interjúk adják vissza - olvasható a MOL tájékoztatójában. Trostovszky Gabriella elmondása szerint a DVD a közeljövőben jelenhet meg a Nemzeti Tankkönyvkiadó gondozásában mint iskolai segédanyag.

A megbízott főigazgató-helyettes a következő évek feladatai közül kiemelte a gazdag adattartalmú XVIII. és XIX. századi országos összeírások digitalizálását: ezek közül az 1715-ös már elkészült, meg is jelent DVD-n és online is hozzáférhető, az 1720-as esetében a képanyag elkészült, és folyik a szöveges adatbázis összeállítása, míg a legrészletesebb 1828-asnál még a képek digitalizálásánál tartanak.

„Bár nagyon sok feladat van hátra, és a rendelkezésre álló anyagi forrás mindig lehetne több, nagy támogatást jelent nekünk, hogy a különböző online és technológiai szolgáltatásokat nyújtó külső vállalkozó-partnereink is nemzeti kincsként kezelik az iratokat, így ez számukra sem csak a pénzről szól” – mondta Trostovszky Gabriella.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X