nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szabó Máté: nem voltak korrekt tájékoztatók

Az alapvető jogok biztosa szerint az érettségire készülő, de a megváltozott keretszámok miatt a felsőoktatásból kiszoruló fiatalok számára nem voltak, és ma sincsenek a továbbtanulással vagy a foglalkozásválasztással kapcsolatos olyan pályaorientációs lehetőségek, világos, könnyen hozzáférhető tájékoztatók, amelyek alapján felelős döntést hozhatnának.

MTI | 2012. szeptember 3.
|  

Szabó Máté szerint ennek hátterében az illetékes szervek mulasztása áll, a bizonytalan helyzet pedig a jogbiztonság sérelmének állandó és közvetlen veszélyét idézte elő, és sérülhet a pályakezdő fiatalok joga a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához is – írta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek: a felsőoktatási keretszámok, a felsőoktatási finanszírozási rendszer megváltozása következtében – az előzetes adatok alapján – a tavalyinál 30 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe. Az ombudsman ezzel összefüggésben azt vizsgálta, az illetékes szaktárcák együttműködtek-e annak érdekében, hogy kellő tájékoztatással elősegítsék a változások miatt a felsőoktatásból kiszoruló és esetlegesen munkát vállalni kényszerülő, szakképzetlen, gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalok elhelyezkedését.

Szabó Máté a megkereséseire kapott válaszokból azt állapította meg, hogy nem voltak konkrét szakmai egyeztetések arról, hogyan lehet egyéb képzésekbe bevonni a felsőoktatásból kiszoruló fiatalokat, illetve milyen eszközökkel lehetne segíteni elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. A szak- és felnőttképzések rendszerének áttekintése során pedig arra a megállapításra jutott az ombudsman, hogy jelenleg nincs olyan hivatalos, központi fórum, ahol a középiskolás vagy már érettségizett fiatalok egyszerű, érthető formában tájékozódhatnának a lehetőségekről –olvasható a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa összességében azt állapította meg, hogy nem készültek előzetes számítások a felsőoktatásból esetlegesen kiszorulók létszámáról. „Az érintett szaktárcák és az arra hatáskörrel rendelkező szervek sem a felvételi keretszámok közzétételekor, sem az azóta eltelt időben nem tették meg a szükséges intézkedéseket, hogy megfelelő tájékoztatással segítsék a felsőoktatásból kiszoruló fiatalok pályamódosítással, továbbtanulással kapcsolatos felelős döntéseit” –közölte a hivatal, hozzátéve: Szabó Máté felkérte a nemzetgazdasági minisztert és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatóját, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a pályakezdő fiatalok foglalkoztatására és a pályaválasztáshoz szükséges információk elérésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X