nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Skócia független!

Skócia elnyerte függetlenségét – igaz, egyelőre csak az interneten. Önálló .scot helymegjölésre végződhetnek a skót weblapok.

MTI | 2012. március 26.
|  

A skót kormányfő, Alex Salmond az év elején jelentette be hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendum kitűzött időpontja jelképes jelentőségű, 2014-ben lesz ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó többszörös túlerőben lévő haderejére.

Bannockburn után Anglia gyakorlatilag végleg lemondott Skócia katonai erővel történő meghódításáról, és a két királyság hivatalosan csak 1707-ben, a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesült.

A skót kormány által meghirdetett népszavazáson ennek a három évszázados uniónak a sorsáról kell majd dönteni. Egy jelképes lépés azonban máris történt a skót önállósodás felé. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglap értesülése szerint ugyanis a brit kormány lehetővé kívánja tenni, hogy a Skóciában bejegyzett internetes honlapok címe a .scot fölrajzi helymegjelöléssel végződhessen a Nagy-Britanniában általánosan honos, az Egyesült Királyság (United Kingdom) angol nevére utaló .uk helyett.

Skóciai kampányszervetek évek óta szorgalmazták, hogy a tartománynak saját világhálós domain neve lehessen, és a Mail egyik bennfentes forrása szerint a londoni kormányilletékesek erre most rábólintottak. A lap úgy tudja, hogy ez a döntés nem aratott osztatlan sikert a kormányzó brit Konzervatív Párton belül sem, sokan úgy vélik ugyanis, hogy David Cameron miniszterelnök ezzel a skót elszakadást pártoló erőket segíti.

Kormányzati források szerint azonban Skócia nem részesül kivételezett bánásmódban, mivel tervek vannak arra is, hogy Nagy-Britannia harmadik „alkotóeleme”, Wales is saját domain végződéseket használhasson. Ennek formája lehetne .wales, vagy akár .cymru, ami a walesi nyelvben a tartomány nevét jelenti.

Boris Johnson, London polgármestere szeretné elérni, hogy a brit fővárosnak is külön, .london internetes címvégződése lehessen, és a Mail on Sunday forrásai szerint a brit kormány ezt sem ellenzi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X