nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Shakespeare Indiában

Nyugdíjba vonulása után kezdte anyanyelvére fordítani Shakespeare darabjait egy indiai férfi – két évtized kellett az összes lefordításához.

MTI | 2013. március 2.
|  

Húsz év alatt fordította le pandzsábi nyelvre William Shakespeare harmincnyolc színdarabját egy Indiában élő nyugdíjas angolprofesszor. A 82 esztendős Surjit Hans a bárd VIII. Henrik című királydrámájával tett pontot a munkálatok végére. A férfi 1993-ban látott neki a feladatnak, miután nyugdíjba vonult a patialai Pandzsáb Egyetemről. Elsőként az Othellót fordította le pandzsábi nyelvre.

Az egykori angolprofesszor még Indiában tanuló egyetemistaként szeretett bele Shakespeare írásaiba és az egyik professzora által szervezett előadásokon Seyton (Macbeth) és Laertes (Hamlet) szerepét is magára öltötte. 1954-ben Hans pandzsábi nyelvre fordította és színpadra állította a Macbethet, majd az angliai Southallba költözve csatlakozott a Royal Shakespeare Company Klubhoz, mielőtt 1972-ben visszatért volna Indiába – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A nyugdíjas professzor szerint Shakespeare komédiáinak és tragédiáinak egy része vonzóbb lehet a pandzsábiak, mint mások számára. Mint mondta, az Ahogy tetszik című komédia bonyolult kapcsolati rendszere és különböző típusú szerelmi viszonyai, valamint az öreg Lear király története közelebb állnak ehhez a közönséghez, azon „szerencsétlen okból kifolyólag, ahogy a pandzsábik bánnak az idősekkel, akiket a szegény családok gyakran kidobnak saját otthonaikból”. Hans szerint bár a Shakespeare iránti érdeklődés jelenleg elsősorban az ország angolul tudó elitjére korlátozódik, reméli, hogy idővel az angolul nem tudó pandzsábiak részéről is nagy lesz a kereslet a fordítások iránt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X