nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Román-magyar incidens az Európai Parlament bizottsági ülésén

„Hé, beszélj románul!” – kiáltott rá román nyelven Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselőre kollégája, a román szociáldemokrata Ioan Enciu szerdán, az EP Állampolgári jogok, bel-és igazságügyi szakbizottságának ülésén. Sógortól az ülésvezető spanyol szocialista képviselő kért bocsánatot az incidens miatt.

MTI | 2011. június 18.
|  

A Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap pénteki híradása szerint a szakbizottság szerdai ülésen Ioan Enciu román szocialista képviselő mikrofon nélkül, de hangosan rákiáltott: „Bai, vorbeste romaneste!”, azaz „Hé, beszélj románul!”.

A bizottsági ülést vezető elnök, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus elnézést kért Sógor Csabától, hozzátéve, hogy az EP-ben senkinek sem kell mentegetőznie nyelvhasználata miatt. Ebből ügyet csakis magyar–román vonatkozásban tapasztalt – fűzte hozzá.

Az erdélyi magyar képviselő a viszontválasz jogán – immár mikrofonnal – tisztázta a hallgatóság számára az ügyet. Ezen kívül írásos panasszal kíván Jerzy Buzek EP-házelnökhöz fordulni.

„Megengedhetetlen, hogy a legmesszebbmenő nyelvi szabadságot biztosító európai intézményben súlyos ügyrendi vétségnek számító, etikátlan módon kísérelje meg valaki képviselőtársának elhallgattatását” – nyilatkozta Sógor Csaba az Új Magyar Szó és a Krónika híradása szerint.

A szakbizottság ülésén egyébként az Európai Unió soros elnökségi feladatait ellátó Magyarország szakminiszterei – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter – számoltak be az elnökség tevékenységéről. A magyar miniszterek beszámolója szerint a kitűzött főbb célokat sikerült teljesíteni, és több igazságügyi kérdésben fontos eredményt elérni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X