nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Roma és menekültügyi témával nyertek az EP idei újságíródíjasai

Roma vándorokkal foglalkozó riportnak, menekültügyi témájú helyzetjelentésnek, az európai uniós közös pénz történetét feldolgozó összeállításnak, valamint intézményi kérdésekre vonatkozó cikknek ítélték oda idén az Európai Parlament immár hagyományos újságíródíját.

MTI | 2011. október 20.
|  

Írott sajtó kategóriában francia, az internetes médiumok versenyében olasz, a tévék között finn, a rádiózásban német győzelem született – derült ki a szerdai brüsszeli díjkiosztón.

Az EP díját minden évben olyan újságírók kapják, akik munkájukkal „hozzájárulnak az EU működésének megismertetéséhez és jobb megértéséhez”.

A legnépesebb mezőnyben, az írott sajtóban ezúttal az euró történetét feldolgozó cikkéért a francia Le Point hetilap munkatársát, Romain Gubert-t nyilvánították győztesnek. A televíziós pályázók közül egy finnországi roma tábor körülményeit ismertető riporttal a helyi állami tévénél dolgozó Tero Koskinen bizonyult a legjobbnak. Rádió kategóriában a német Steffen Wurzel menekültkérdéssel foglalkozó, a görög-török határon készített riportját emelte ki a zsűri. Az internetes cikkek közül pedig az olasz Massimiliano Nespola az uniós intézményrendszerrel foglalkozó – egy olasz egyetem blogjában publikált – írásáért érdemelte ki a kitüntetést.

A díjazottak pénzjutalma 5000 euró, a kiemelt díjakat Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke személyesen adta át.

Idén több mint 350 pályázatból választották ki a győzteseket, mégpedig úgy, hogy először országonként nemzeti zsűri válogatta ki a legjobbakat.

Magyarországról a zsűri májusi döntése alapján a nyomtatott sajtó kategóriában Pócs Balázs, a Népszabadság újságírója jutott tovább a brüsszeli döntőbe, míg a televízió kategóriában Zakar Ádám, a Duna TV alkotója.

A szerdai díjátadót követően az emberi jogi helyzetről tartottak vitát EP-képviselők, fiatal újságírók és az újságírói díj döntőseinek részvételével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X