nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Üzlet és média
A szabad sajtóért kampányolnak az EP-ben

A nemzeti kormányoknak és az Európai Bizottságnak többet kellene tennie a média kiegyensúlyozása és a sajtószabadság biztosítása érdekében – szólította fel írásos nyilatkozatában az Európai Parlamentet képviselők egy csoportja.

nyest.hu | 2010. június 15.
|  

„A média kiegyensúlyozottsága, ami a demokrácia előfeltétele, nincs megfelelően biztosítva Európában, és a média szektor történelmének egyik legsúlyosabb válságával néz most szembe” – szögezte le képviselők egy csoportja az Európai Parlament június 8-i ülésén. A több különböző párt tagjait is magába foglaló csoport írásos nyilatkozatot nyújtott be a Parlamenthez, sürgetvén egy olyan független média létrejöttét, mely „mindenféle politikai és anyagi összefonódástól mentes”.

„Olaszországban vegyül a szólásszabadság az üzleti érdekkel”
„Olaszországban vegyül a szólásszabadság az üzleti érdekkel”
(Forrás: Michel Marin/sxc.hu)

A nyilatkozat felszólítja a tagállamokat, hogy maradéktalanul biztosítsák a Lisszaboni Egyezmény 11. paragrafusában foglaltakat, mely a média teljes függetlenségét írja elő. Ha a kezdeményezést a képviselők többsége és az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek is támogatja, akkor a nyilatkozatot továbbítják az Európai Bizottságnak, valamint a 27 EU-tagállam parlamentjének – számol be az Euractiv.

Ami a képviselők akcióját kiváltotta, az főként Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök tevékenysége. Berlusconi, aki immár harmadszor tölti be országa kormányfői tisztét, több televíziós csatorna tulajdonosa, így összesen az olasz tévépiac körülbelül felét tartja ellenőrzése alatt. Vagyonát összesen 10 milliárd dollárra becsülik. „A szólás szabadságát üzleti érdekkel vegyítik Olaszországban, ami nagyon aggasztó” – fogalmazott az egyik holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini, hozzátéve: „Ha Horvátország nem bizonyítja be, hogy szabad sajtóval bír, nem lesz képes csatlakozni hozzánk. Különben minek lennének a szabályaink?”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X