nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya is téma idén

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról szóló filmeknek ítélnek oda.

MTI | 2015. november 1.
|  

Az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be november 3. és 5. között a Lux-díjra jelölt döntős filmeket. Az idén versenyben lévő alkotások témája a menekültválság, a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya és a női önrendelkezés kérdése.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben olyan, kortárs problémákra érzékeny filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindenkit érintő társadalmi kérdésekről szólnak – olvasható az Európai Parlament tájékoztatási Irodájának közleményében.

Jonas Carpignano Mediterranea című filmdrámája két afrikai férfi feszült és megrendítő történetén keresztül teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amelyet a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába. A film azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik.

A bolgár-görög Lecke című dráma Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov tizenkét nemzetközi fesztiváldíjjal elismert, bemutatkozó nagyjátékfilmje, kíméletlen őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról a 21. században.

Deniz Gamze Ergüven Cannes-ban is díjazott, Mustang című filmdrámája egy észak-törökországi falucskában játszódik. A tragikus történet főhőse öt kamaszodó, szabadságvágyó lánytestvér, akik egyre kétségbeesettebben keresik a hagyományok börtönéből való kiutat. A Mustang vetítése előtt az Uránia Kávézóban kerekasztal-beszélgetésre várják a látogatókat, amelynek témája a társadalmilag tudatos és kortárs problémákra érzékeny filmek útja a közönséghez. A beszélgetés résztvevői Bíró Tibor, a Jameson CineFest fesztiváligazgatója, Bognár Péter filmforgalmazó, a Lux-díj jelölőbizottságának magyar tagja és Böszörményi Gábor filmforgalmazó. Az est moderátora Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni.

A három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet, nemzetközi zsűri választotta ki. A határokon átívelő Lux-filmnapok keretében a filmeket mindenütt az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. A győztes alkotást november 24-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X