nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Programok és problémák a külföldi magyar nyelvű színházaknál

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szűkülő pénzkerettel küzd, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata iskolákban toboroz közönséget.

MTI | 2010. szeptember 17.
|  

Az anyagiak függvényében alakítja premierjeinek számát a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, de a szűkülő pénzkeret ellenére a társulat minél több fesztiválon részt szeretne venni, és jövőre is meg akarja szervezni az immár hagyományos Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót (TESZT).

„Egyelőre csak decemberig tudtuk rögzíteni a 2010-2011-es színházi évad premierjeit” – mondta az MTI-nek Katona Mihály, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóreferense. Hozzáfűzte: hosszabb távra egyelőre nem lehet tervezni az anyagiak hiánya miatt.

Így októberben Spiró György Prah című alkotását mutatják be László Sándor rendezésében, decemberben pedig a Koltai M. Gábor által színre vitt Shakespeare-művet, az Ahogy tetszik című vígjátékot láthatja a közönség.

„Folytatni kívánjuk különböző rendezvényeinket, közöttük szerepel a bemutatókat megelőző képzőművészeti műhely és kiállítás, amelyet fiatal temesvári képzőművészek bevonásával szervezünk. Az előadásokat követően Nézőszemmel címmel közönségtalálkozók, különböző nyílt napok lesznek, és várja a közönséget a Híres Előadók Programja (HEP) is” – fűzte hozzá Katona Mihály.

A szóvivő kitért arra is, hogy bár a gazdasági megszorítások nem jártak a színészek számának csökkenésével, jelentősen apadt a személyzet bére, csökkentek a különböző juttatások, így a temesvári állandó lakhellyel nem rendelkező színészek lakbértámogatása is. Mindettől függetlenül a társulat tagjai végzik munkájukat – mondta.

„Természetesen igyekszünk minél több fesztiválon részt venni, amennyiben beválogatnak” – hangsúlyozta Katona Mihály. Reményét fejezte ki, hogy jövő májusban is sikerült megszervezniük az immár hagyományos Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót (TESZT). Szeretnék megtartani az ugyancsak hagyományossá vált erdélyi turnéjukat is, az anyagi keret függvényében pedig további belföldi, illetve külföldi kiszállásokat is terveznek.

„Bővíteni szeretnénk eseményeink sorát felolvasószínházzal, jótékonysági előadásokkal, dzsesszkoncertekkel” – jelezte az MTI-nek Katona Mihály. Egyelőre azonban minden bizonytalan, bár az ötlettár meglehetősen gazdag. „Reméljük minél több tervünket életre kelthetjük” – jegyezte meg a sajtóreferens.

Évadkezdés a szabadkai magyar társulatnál

A vígjátékoké és kísérleti előadásoké lesz a most kezdődő évad a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

A délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a magyar nemzeti közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézmények közé sorolta a szabadkai Népszínházat – közölte a lap által idézett Mezei Zoltán társulatigazgató.

Az idei évad első bemutatóját december közepére tervezik a szabadkai magyar társulatnál. A Jadran Színpadon Zágon István-Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékát láthatja majd a közönség. A darab rendezője Megyeri Zoltán fiatal magyarországi színész-rendező, aki még nem dolgozott együtt a Magyar Társulattal. A második bemutató John Updike-Tasnádi István Eastwicki boszorkányok című darabja, Hernyák György rendezésében. A premier február második felére várható, ugyancsak a Jadran Színpadon.

Az évad harmadik újdonsága Szekeres Csaba szerző és rendező Sufnituning munkacímű kísérleti produkciója lesz, melynek bemutatóját április idusára tervezik. Ezt követi majd május végén a Soltis Lajos Stúdióban egy Csáth Géza művei alapján készülő darab, melynek munkacíme: Egy elmebeteg nő naplója, és amelynek rendezője, Dömötör András szintén először dolgozik a társulattal. A darab koprodukcióban jön létre a budapesti Thália Színházzal, így párhuzamosan játsszák majd Budapesten és Szabadkán.

A Soltis Stúdióban számos további produkciót terveznek: Hernyák György ott vinné színre az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak vizsgaelőadását, Nemes Nagy Anita a társulat színésznőivel szeretne zenés estet készíteni, de Kovács Frigyes és Péter Ferenc rendező is tervez egy-egy produkciót.

Az előző évadból műsoron marad az Indul a bakterház, a Charley nénje, a Murlin Murlo, a Záróra, a Szomorú vasárnap, a Gézagyerek, az Adieu Bandi, a Veszedelmes viszonyok, a Safe House, a Lápon, A tengeren nincsen sár és az (Egy)mással.

A Magyar Társulat az új évadban közönségtoborzóval próbálja népszerűsíteni a magyar nyelvű színházi előadásokat: Szabadkán és a környező magyarlakta településeken a magyar nyelvű iskolai osztályokat akarják felkeresni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X