nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erősödik a magyar művelődési élet Nagyváradon

Önállósulhat a magyar művelődési élet Nagyváradon, miután a romániai Bihar Megye Tanácsa döntésnek megfelelően szétválik a román és magyar színtársulat, a két bábszínházi társulat és a két néptánccsoport.

MTI | 2011. január 31.
|  

Az átszervezés révén két új intézmény jön létre: a Szigligeti Színház és a Iosif Vulcan Színház – számolt be a döntésről az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak Szabó Ödön Bihar megyei tanácsos.

Tájékoztatása szerint az önálló magyar színház keretében működne a továbbiakban a Liliput magyar bábos társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes. A román nyelvű Iosif Vulcan Színházhoz kerülne a Crisana Táncegyüttes és a bábszínház román társulata, az Arcadia.

Korábban a két színházi társulat egy intézményben, a Nagyváradi Állami Színházban, a két bábos társulat pedig az Arcadia Ifjúsági és Gyermekszínházban tevékenykedett. A néptánccsoportokat a filharmónia működtette.

A lapnak a tanácsos elmondta még, hogy az átszervezés gazdaságilag is indokolt, mert a létrejövő két új intézményben összesen nyolcvan munkahellyel lesz kevesebb és ezentúl sokkal ésszerűbben alakíthatják műsorpolitikájukat az intézmények.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X