nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Emlékeztető a magyar színjátszásra Nagyváradon

Visszaállították a Nagyvárad központjában azt az emléktáblát, amely a nagyváradi magyar színjátszás kezdeteinek emlékét őrzi.

MTI | 2010. szeptember 1.
|  

A régi táblának az épület 1989 őszén végrehajtott külső felújításakor veszett nyoma, ezért most új táblát avattak fel, amelyen az eredeti felirattal azonos szöveg olvasható - írta pénteken a Krónika című napilap.

Az eredeti táblát 1898. augusztus 26-án avatták fel annak emlékére, hogy egy évszázaddal korábban, 1798-ban mutatták be az első magyar nyelvű színházi előadást Nagyváradon, a mostani műemlék épület helyén álló Fekete Sas-fogadóban.

A művészek Kolozsvárról jöttek, ahol akkoriban már állandó társulat működött – idézte fel az akkori eseményeket Biró Rozália, az erdélyi város alpolgármestere az avatóünnepségen. Több mint két évszázada Hunnius A süketnéma című darabját öt héten keresztül játszották nagy sikerrel.

Később Nagyváradon megszületett az a gondolat, hogy a városnak saját színházépületre és társulatra van szüksége, ez az elképzelés a 19. század végére valósult meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X